Domagoj Hajduković održao sastanak s načelnikom Sektora za Europu nizozemskog Ministarstva vanjskih poslova Erikom Weststrateom

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sastao se u četvrtak s načelnikom Sektora za Europu nizozemskog Ministarstva vanjskih poslova Erikom Weststrateom koji boravi u radnom posjetu Hrvatskoj. Sastanku je nazočila i veleposlanica Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj Charlotte van Baak. 

Osvrnuvši se na početku razgovora na bilateralnu suradnju Hrvatske i Nizozemske, sugovornici su se složili da je ona dobra, no na razini dvaju parlamenata vrlo skromna. Ustvrdili su kako je potrebno intenzivirati razmjene posjeta kako između parlamenata, tako i između dviju Vlada te kroz izravne kontakte razmijeniti stajališta i mišljenja o temama od obostranog interesa. – Što se tiče parlamentarne suradnje, bilo bi vrlo korisno inicirati kontakte nizozemske strane s Međuparlamentarnom skupinom prijateljstva Hrvatska-Nizozemska, predložio je Hajduković, dodavši kako su se do sada kontakti parlamentaraca uglavnom odvijali u okviru multilateralnih foruma. 

U vezi s mogućnostima jačanja bilateralnih odnosa načelnik Weststrate posebno je izdvojio važnost suradnje policija dviju zemalja, posebno kada se radi o kriminalnim skupinama i trgovine drogom. Ujedno je iskazao interes Nizozemske za suradnjom na području čiste energije – vjetra, mora i solarne energije, te za jačanjem turističke suradnje.

Hajduković i Weststrate razmijenili su mišljenja i o situaciji u Ukrajini, o modalitetima pomoći toj zemlji sada i u poslijeratnom razdoblju, poput razminiranja, psihološkoj pomoći, rehabilitaciji veterana itd. u čemu također dvije zemlje mogu zajednički djelovati. 

Dvojica dužnosnika razgovarala su i o radu Europske komisije, njezinim prioritetima, te suradnji hrvatskog i nizozemskog parlamenta s izvršnom vlasti u okviru europskih poslova. Posebno su se osvrnuli na europsku perspektivu zemalja regije Zapadnog Balkana, ističući pri tom važnost poštivanja vladavine prava i ljudskih prava u onim zemljama regije koje žele postati članice EU-a. Razgovaralo se i o pitanju migracija, organiziranom krijumčarenju ljudi, te o problemima s kojima se u tom kontekstu suočava Hrvatska kao tranzitna zemlja, te Nizozemska kao zemlja primatelj migranata.