Domagoj Hajduković i Davor Ivo Stier sudjelovali na sastanku predsjednika COSAC-a

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković i član Odbora Davor Ivo Stier sudjelovali su u ponedjeljak na videokonferencijskom sastanku predsjednika Konferencije odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC).

Riječ je o prvom sastanku održanom u okviru parlamentarne dimenzije slovenskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Sastankom predsjednika COSAC-a predsjedali su predsjednici odbora nadležnih za europske poslove slovenskog Državnog zbora i Državnog sveta Marko Pogačnik i Bojan Kekec. Sudionici su razgovarali o prioritetima slovenskog predsjedanja, te o kibernetičkoj sigurnosti.

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković ocijenio je da su prioriteti slovenskog predsjedanja pažljivo odabrani, u skladu s aktualnim izazovima s kojima se Unija suočava. Posebno se osvrnuo na važnost Konferencije o budućnosti Europe, te je izrazio zadovoljstvo povratkom politike prema zemljama zapadnog Balkana na europski dnevni red.

U raspravi o kibernetičkoj sigurnosti Hajduković je istaknuo važnost sigurnosti informacijskih sustava i kritične infrastrukture, osobito u kontekstu pojačanog korištenja novih tehnologija u uvjetima pandemije. Također se osvrnuo na važnost nove industrijske strategije za Europu, kako bi Europska unija što manje ovisila o vanjskim resursima.

Plenarni sastanak COSAC-a pod slovenskim predsjedanjem održat će se krajem studenoga, ukoliko epidemiološka situacija bude dopuštala, u Ljubljani, ili videokonferencijskim putem.