Deseta obljetnica Hrvatske u mirovnim misijama

Zagreb - Deseta obljetnica sudjelovanja pripadnika hrvatskih oružanih snaga obilježena je danas u Zagrebu međunarodnom konferencijom pod nazivom "Odgovornost i djelovanje: Izgrađujući bolji svijet" u nazočnosti najviših državnih dužnosnika koji su istaknuli da je Hrvatska od primateljice međunarodne pomoći postala sudionik u očuvanju mira. 

Naime, u rujnu 1999. Hrvatska je prvi put poslala u mirovnu misiju UNAMSIL u Sierra Leone desetoricu svojih časnika u svojstvu nenaoružanih vojnih promatrača Ujedinjenih naroda. 

Govoreći na svečanom dijelu Konferencije, predsjednica Vlade Jadranka Kosor naglasila je da je Hrvatska, kao članica NATO-a, nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, te kao država pred vratima Europske unije, svojim sudjelovanjem u međunarodnim mirovnim misijama pokazala da promiče vrijednosti međunarodne zajednice. Istaknula je hrvatsko sudjelovanje u NATO-ovoj misiji ISAF u Afganistanu u kojoj sudjelujemo s 300 vojnika i dva policajca i diplomata. Posebno je, kako je rekla, vesela zbog sudjelovanja žena u međunarodnim mirovnim misijama, dodavši da je od 1999. u misijama sudjelovala 61 pripadnica Oružanih snaga - OS i sedam pripadnica MUP-a, te da je trenutačno u raznim misijama u svijetu 13 pripadnica OS-a i tri pripadnice MUP-a. 

Desetu obljetnicu hrvatskog sudjelovanja u međunarodnim mirovnim misijama čestitao je i predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić koji je istaknuo da je u međunarodnim misijama do sada sudjelovalo više od 1.700 pripadnika OS RH i MUP-a. Hrvatska je prošla put od primateljice pomoći međunarodnih mirovnih misija i došla u status da sudjeluje u međunarodnim mirovnim misijama, naglasio je i Bebić. 

Predsjednik Republike Stjepan Mesić rekao je da naši vojnici primaju pohvale za svoj rad u međunarodnim mirovnim misijama u svijetu i da su cijenjeni i od civila i od svojih nadređenih. Naglasio je da mirovne misije danas ne razdvajaju samo zaraćene strane nego da rade na "dugoročnoj stabilizaciji nekog područja kao što je primjerice Afganistan". Zauzeo se za što veći angažman specijaliziranih vojnika za određena područja, kao i veće sudjelovanje civila u takvim misijama, poput liječnika ili stručnjaka za javnu upravu. 

Inače, hrvatski vojnici i policajci i diplomati trenutačno sudjeluju u 16 međunarodnih mirovnih misija što svrstava Hrvatsku u sam vrh od 120 zemalja davateljica mirovnog osoblja UN-a.

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora