Davor Ivo Stier, u svojstvu potpredsjednika Odbora za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, posjetio Ukrajinu

Zagreb - Deseteročlano, višestranačko izaslanstvo Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE), uključujući Davora Ivu Stiera u svojstvu potpredsjednika Odbora za pravna pitanja i ljudska prava PSVE-a, posjetilo je Ukrajinu od 27. do 29. lipnja.

Tom prilikom su se zastupnici u Kijevu susreli s visokim predstavnicima ukrajinskog parlamenta, državnom tužiteljicom zaduženom za progon ratnih zločina, predstavnicima ministarstava vanjskih poslova i pravosuđa te predstavnicima vodećih nevladinih organizacija. Povrh toga su posjetili Buchu i Irpin, mjesta u predgrađu Kijeva, koja su prethodno okupirale ruske snage, a zastupnik Stier susreo se i s hrvatskom veleposlanicom u Ukrajini Anicom Djamić.

Posjet je za cilj imao utvrditi činjenice i prikupiti informacije o mogućim ratnim zločinima te zločinima protiv čovječnosti počinjenima tijekom agresorskog rata koji je pokrenula Ruska Federacija protiv Ukrajine.

Izaslanstvo je po završetku posjeta izrazilo šokiranost brojnošću viđenim dokazima o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti, osudivši rat kao neutemeljenu i brutalnu agresiju koja predstavlja jasnu i tešku povredu međunarodnog prava, te je obećalo odlučnost u borbi protiv nekažnjivosti i postizanja pravedne odštete za Ukrajinu.

–Vidjeli smo jasne naznake da je Bucha doista bila poprište hladnokrvnih ubojstava civila masovnih razmjera. Uništenja u Irpinu svjedoče o goloj brutalnosti ruske agresije na Ukrajinu te o golemoj zadaći obnove. Tijekom našeg posjet,a Ukrajina je još jednom pogođena raketnim udarom na civilni cilj, ovaj put na trgovački centar u Kremenčuku u središnjoj Ukrajini.

Izražavamo iskrenu sućut rodbini i prijateljima žrtava, poručilo je izaslanstvo PSVE-a. Članovi izaslanstva dodali su i da su bili impresionirani hrabrošću brojnih Ukrajinaca iz svih društvenih slojeva, koje su susreli, te njihovom odlučnošću da počinitelje ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti pozovu na odgovornost. 

–Čuli smo od mnogih naših sugovornika da će jedan od prioriteta biti uspostava ad hoc međunarodnog suda za procesuiranje zločina ove agresije, kako je predložila  Parlamentarna skupština u travnju. Drugi prioritet bit će uspostava kompenzacijske komisije ovlaštene za zapljenu određene ruske imovine za financiranje obnove Ukrajine.

Također, zajedničkim naporima ukrajinskih i međunarodnih istražitelja i tužitelja, pojedinačni počinitelji ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti bit će procesuirani i kažnjeni u skladu sa zakonom. Posebna se pozornost mora posvetiti kažnjavanju široko rasprostranjenog seksualnog nasilja, unatoč poteškoćama u prikupljanju i očuvanju dokaza, poručili su zastupnici, članovi posebnog izaslanstva Parlamentarne skupštine Vijeća Europe na kraju svog posjeta Ukrajini.

Više na: https://pace.coe.int/en/news/8780/pace-delegation-ending-kyiv-visit-the…-