Davor Ivo Stier i Mišel Jakšić sudjelovali na prvoj Međuparlamentarnoj konferenciji o migracijama i azilu

Zagreb - Zastupnici Davor Ivo Stier i Mišel Jakšić sudjelovali su na prvoj Međuparlamentarnoj konferenciji na visokoj razini o migracijama i azilu, u zajedničkoj organizaciji Europskog parlamenta i parlamenata Predsjedničkog trija Njemačka-Portugal-Slovenija. S obzirom na trenutačnu situaciju vezanu uz pandemiju Covida-19, konferencija je održana u videoformatu.

Međuparlamentarna konferencija bila je posvećena budućem definiranju sveobuhvatnih i održivih pristupa migracijskim izazovima, pojačanih pandemijom Covida-19, a okupila je predstavnike Europske komisije, Europskog parlamenta, nacionalnih parlamenata država članica Europske unije i Norveške, te predstavnike nacionalnih i međunarodnih institucija nadležnih za sigurnost vanjskih granica, migracije i azil. 

Na Međuparlamentarnoj konferenciji uvodno su govorili predsjednik Europskog parlamenta David-Maria Sassoli, predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen, predsjednik njemačkog Bundestaga Wolfgang Schauble, predsjednik portugalskog parlamenta Eduardo Ferro Rodrigues i predsjednik slovenskog Državnog zbora Igor Zorčić. 

Predsjednica von der Leyen je predstavila tri stupa Pakta o migracijama i azilu s ciljem postizanja sveobuhvatnog rješenja za učinkovit i kreativan sustav upravljanja migracijama u Europskoj uniji. Najavila je predstavljanje Akcijskog plana o integraciji i uključivanju, te pozvala sve države članice na prihvaćanje različitih interesa pojedinih država članica i brzo donošenje kompromisnih odluka radi usvajanja novog europskog sustava migracija. Predsjednici parlamenata trija predsjedanja u svojim obraćanjima podržali su prijedloge Europske komisije za usvajanje novog pristupa migracijama.

U plenarnoj raspravi prvog dijela Konferencije sudionici su istaknuli da imaju visoka očekivanja od Pakta u svim ključnim područjima te naglasili važnost njegove provedbe i financijske podrške novog Višegodišnjeg financijskog okvira. Naglašena je potreba zajedničkog djelovanja i solidarnosti svih uključenih država i institucija, sveobuhvatnog pristupa u borbi s nelegalnim migracijama, kao i potreba snažnijeg djelovanja u upravljanju migrantskim tokovima i zaštiti granica Unije. U odnosu na aktualnu pandemiju, direktor Međunarodne organizacije za migracije Antonio Vitorino u svom je izlaganju pozvao na široku zaštitu ljudskih prava migranata te posebno na osiguranje cjepiva za Covid-19 za sve migrante koji se zateknu na teritoriju Europske unije.

U drugom dijelu Konferencije održana su tri okrugla stola: solidarnost i odgovornost u upravljanju migracijama i azilom, vanjska dimenzija - partnerstva s trećim državama i  legalne migracije i integracija - najbolje prakse i put naprijed.

Zastupnici Stier i Jakšić sudjelovali su u raspravi na drugom okruglom stolu o vanjskoj dimenziji i oblikovanju suradnje s trećim državama. U uvodnom izlaganju povjerenica Europske komisije za međunarodnu suradnju Jutta Urpilainen  naglasila je važnost suradnje EU-a s trećim zemljama jer su unutarnja i vanjska dimenzija migracija neraskidivo povezane. Zastupnici Europskoga parlamenta i nacionalnih parlamenata u raspravi su podržali zaključivanje partnerstva s trećim zemljama porijekla i tranzita radi rješavanja temeljnih uzroka nezakonitih migracija, borbe protiv krijumčarenja migranata, pomaganja izbjeglicama koje borave u trećim zemljama i podupiranja zakonitih migracija.

Zastupnik Stier u raspravi je pozvao na učinkovitije raspolaganje financijskim sredstvima Europske unije, kako u upravljanju migracijama sa susjednim zemljama EU-a, tako i u razvojnoj politici EU-a u Africi. U odnosu na aktivnosti Frontex-a,  Stier je istaknuo da bi u Bosni i Hercegovini, koja ima najdužu granicu s Europskom unijom, pomoć FRONTEX-a u upravljanju granice na Drini dobrodošla te da je važno da se, prvenstveno zbog trenutnih nedostatnih operativnih kapaciteta - graničnih, prihvatnih i azila osigura pomoć Frontex-a državama jugoistočne Europe u upravljanju granicama i nezakonitim migrantskim tokovima.

Međuparlamentarna konferencija na visokoj razini o migracijama i azilu održat će se u prvoj polovici 2021. također u organizaciji Europskog parlamenta i parlamenata Predsjedničkog trija Njemačka-Portugal-Slovenija.