Davor Bernardić sudjelovao na Mediteranskom forumu Parlamentarne skupštine OESS-a

Kopenhagen/Zagreb - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Davor Bernardić sudjelovao je u četvrtak na drugom dijelu Sastanka Mediteranskog foruma koji se održao u okviru 19. jesenskog zasjedanja Parlamentarne skupštine OESS-a. Na sastanku održanom videokonferencijskim putem, uz parlamentarce sudjelovali su i izaslanici brojnih mediteranskih partnera OESS-a koji su zaključili da izazovi s kojima se suočava mediteranska regija zahtjeva dublju suradnju.
 
Skupština je informirana o prošlim i nadolazećim inicijativama OESS-a s mediteranskim partnerima i razgovorima o načinima poboljšanja rada OESS-a kao platforme za raspravu o tome kako prevladati trenutne izazove u regiji. Istaknut je niz prioriteta, uključujući poboljšanje regionalne suradnje u borbi protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, s naglaskom na povrat imovine. Parlamentarci su također informirani o Tečaju mladih savjetnika za politiku namijenjenom mladima na Mediteranu.
 
U okviru rasprave istaknuto je da je pandemija koronavirusa pogoršala napetosti i krize u regiji te nametnula potrebu za kolektivnim odgovorima, kako na vladinoj tako i na parlamentarnoj razini. Posebno je naglašena potreba za suradnjom u zdravstvenom sektoru kako bi se mogao nositi s hitnim situacijama i imperativom cijepljenja, kao i suradnjom u humanitarnoj dimenziji za rješavanje pitanja migracija, te u sigurnosnoj dimenziji zbog povećanih rizika koji su povezani s trgovinom ljudima uključenim u te pokrete.
 
Također su spomenuti  terorizam i kriminal kao hitni izazovi s kojima se regija suočava, naglašavajući potrebu da se sve zemlje zajedno bore protiv ovih prijetnji. Klimatske promjene također su globalni prioritet, te je istaknuto da je to faktor koji umnožava prijetnje miru i sigurnosti. Globalno zagrijavanje pogoršava sušu i poplave i dovodi do povećanih migracijskih tokova. Za globalne prijetnje potrebna su globalna rješenja, kao i napori koji se temelje na solidarnosti.
 
Parlamentarci su informirani o nedavnim izborima u Maroku koje  karakterizira visoka izlaznost i snažno sudjelovanje žena, što ukazuje na veliki napredak od ustavne reforme 2011. i zdravo stanje participativne demokracije u Maroku. Maroko se nameće kao  lider cijepljenja u pandemiji  jer je u zemlji već cijepljeno 24 milijuna ljudi.
 
Tijekom rasprave na Mediteranskom forumu, zastupnici su izrazili zabrinutost zbog pitanja klimatskih promjena i utaje poreza. Istaknuto je kako je pandemija proširila razvojni jaz između sjevera i juga, a globalni financijski i trgovinski sustav potiče nejednakost. Migracije su također istaknute kao izazov za Europu u cjelini, a ne samo za zemlje Sredozemlja.