Davor Bernardić i Hrvoje Šimić promatrali izbore za američki Kongres

Washington/New York – Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Davor Bernardić i član Izaslanstva Hrvoje Šimić sudjelovali su u okviru Kratkoročne promatračke misije PS OESS-a u promatranju izbora za Kongres Sjedinjenih Američkih Država održanih 8.studenoga 2022.

U sklopu Promatračke misije promatračima i medijima predstavljene su vodeće političke stranke i specifične zakonske odredbe vezane uz izborni proces.

Na dan izbora hrvatski promatrači obišli su deset izbornih mjesta u New Yorku. Bernardić je ocijenio kako je za SAD ključno da kao snažna i dobro uspostavljena demokracija nastavi pokazivati svoju predanost poboljšanju izbornog sustava, i to povećanjem biračkog prava i sigurnosti izbora te suzbijanjem dezinformacija. Šimić je mišljenja da su izazovi za demokraciju s kojima se Sjedinjene Države suočavaju identični u mnogim zemljama OESS-a te kako je potrebno da svi sudionici izbora rade zajedno u cilju povećanja povjerenja građana u demokratske procese.

-Izbori za Kongres održani na sredini mandata bili su kompetitivni i profesionalno vođeni, uz aktivno sudjelovanje birača, složili su se međunarodni promatrači po svršetku izbora, dodavši kako su ipak zabilježene prijetnje izbornim djelatnicima, ali i pokušaji narušavanja povjerenja birača u izborni proces neutemeljenim dovođenjem u pitanje njegovog integriteta. Kandidati su slobodno mogli voditi izbornu kampanju, ali su brojna sučeljavanja bila obilježena polarizacijom i oštrom retorikom, dok je stranačka preraspodjela u mnogim slučajevima rezultirala nekonkurentnim izbornim jedinicama, istaknuto je u zajedničkom priopćenju Promatračke misije.

-Ekonomija, inflacija i pravo na pobačaj bile su istaknute teme ovih izbora. Političke kampanje obiju glavnih stranaka izazivale su velike podjele, a zapaljivu retoriku pratili su rasistički i transfobični ispadi na koje su se pozivali neki kandidati i istaknuti komentatori izbora. Brojni republikanski kandidati u ključnim utrkama za pozicije na kojima bi u slučaju pobjede mogli imati izravnu odgovornost za nadzor budućih izbora u svojim državama osporili su ili odbili prihvatiti legitimitet rezultata izbora 2020., naglasila je Promatračka misija, dodavši kako su mehanizmi objavljivanja načina financiranja kampanja općenito sveobuhvatni, ali da je zbog zakonskih rupa utjecaj novca na politiku manje transparentan.

Nakon popisa stanovništva 2020., 435 mjesta u Zastupničkom domu ponovno je raspodijeljeno među saveznim državama, a i izborni okruzi ponovno su definirani.  S obzirom na odgovorna državna zakonodavna tijela u 33 države i vanjske komisije u preostalih 11, takva preraspodjela („redistriktiranje“) ocijenjeno je izrazito političkim.

Protiv redefiniranih geografskih karata kongresnih okruga podneseno je ukupno 78 prigovora, uz obrazloženje kako je riječ o stranački ili rasno motiviranim intervencijama. Potrebno je napomenuti kako su sudskim odlukama geografske karte okruga promijenjene u osam država. Pri izradi karata, nadležna tijela koriste algoritme koji ponekad u obzir uzimaju politički povoljne varijable, uključujući rezultate prošlih glasovanja i rasnu demografiju na razini izborne jedinice, ocijenili su promatrači i zaključili kako takva preraspodjela u potpunosti ne osigurava konkurentnost, reprezentativnost i pravednu zastupljenost manjina.

-Dok su se mnogi mediji u raznolikom, no polariziranom medijskom krajoliku trudili predstaviti točne informacije, brojne dezinformacije iz drugih izvora utjecale su na sposobnost birača da se kvalitetno informiraju, smatraju međunarodni promatrači.

Alternativne metode glasovanja na ovim izborima uključivale su ranije osobno glasovanje i glasovanje u odsutnosti. Iako glasovanje u odsutnosti ne jamči tajnost glasovanja, većina onih s kojima su promatrači razgovarali prepoznala je pogodnost ovih metoda za povećanje sudjelovanja u izbornom procesu, uz uvjerenje u njihov integritet.

U zajedničkom priopćenju Promatračke misije istaknuti su i drugi problemi, kao što su nedovoljna transparentnost financiranja kampanja i nedostupnost  kartica za identifikaciju birača pripadnicima nekih manjina i ekonomski ugroženih zajednica, čime je narušena jednakost biračkog prava.

Uz potporu tridesetak tajnika delegacija, više od 100 parlamentaraca OESS-a promatrali su izbore u saveznim državama Kaliforniji, Virginiji, Marylandu, Wisconsinu, New Hampshireu, Nevadi, New Yorku, Missouriju i Okrugu Columbia. Ovo je bila deveta i dosad najveća promatračka misija PS OESS-a u SAD-u od 2004.