Davor Bernardić i Furio Radin sudjelovali na parlamentarnoj konferenciji jesenskog zasjedanja OESS-a

Kopenhagen/Zagreb - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Davor Bernardić i član Izaslanstva Furio Radin sudjelovali su u četvrtak na parlamentarnoj konferenciji 19. jesenskog zasjedanja Parlamentarne skupštine OESS-a koja je održana videokonferencijskim putem. Zasjedanje je završilo raspravom o temi: “Trenutačni sigurnosni izazovi: fokus na Afganistanu”. 
 
Više od 30 parlamentaraca iz cijelog područja OESS-a u raspravi je iznijelo svoje poglede na pogoršanje situacije u Afganistanu i njezine implikacije na regiju OESS-a nakon talibanskog preuzimanja vlasti u kolovozu.
 
Predsjednica PS OESS-a Margareta Cederfelt uvodno je istaknula kako ono što se događa u Afganistanu ima velike implikacije na susjedne zemlje, kao i na međunarodnu sigurnost općenito. - Sigurnosne prijetnje koje proizlaze iz ove nestabilnosti su višestruke, a s hladnim zimskim mjesecima, možemo očekivati da će se humanitarna kriza pogoršati, što će dovesti do gladi, tjerajući mnogo više Afganistanaca da napuste svoju zemlju, rekla je. Također je istaknula da s obzirom na povijest talibana postoji ozbiljna zabrinutost da će Afganistan ponovno postati sigurno utočište za terorističke skupine i da će teško stečena prava žena i djevojaka biti ukinuta. - Od suštinske je važnosti da ljudska prava budu zaštićena čuvanjem temeljnih prava svih Afganistanaca, rekla je, napomenuvši da su sve to pitanja za koja OESS ima solidnu pravnu stečevinu.
 
Iz Odbora za politička pitanja i sigurnost PS OESS-a, čiji je član Davor Bernardić, istaknuto je da će trenutne okolnosti zasigurno imati “valovite” učinke na sigurnost država članica OESS-a u godinama koje dolaze. Možda je najalarmantniji, rečeno je, povratak međunarodne terorističke prijetnje iz Afganistana. Rečeno je da čak i ako se pokaže da talibani možda sami po sebi ne predstavljaju izravnu prijetnju drugim zemljama, postoji stvarno pitanje njihove sposobnosti ili volje da se suprotstave drugim aktivnim skupinama u Afganistanu koje imaju iskustvo napada na građane drugih zemalja. 
 
Iz Odbora PS OESS-a za ekonomska pitanja, znanost, tehnologiju i okoliš poručeno je da je najneposredniji učinak talibanskog preuzimanja humanitarna kriza uz  stotine tisuća evakuiranih civila i mnogih razdvojenih obitelji. Ekonomska situacija je također dramatična, rečeno je. Nakon godina velikih gubitaka koji su mučili lokalnu poljoprivrednu proizvodnju, nedavna nagla smanjenja međunarodne pomoći izazvala je kolaps osnovnih zdravstvenih i obrazovnih usluga. Također je istaknuto da su klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem povećale krizu, zbog čega su vlade zamoljene da se sastanu u Glasgowu na COP26 kako bi unaprijedile klimatske obveze u skladu s Pariškim sporazumom iz 2015. godine.
 
Opći odbor za demokraciju, ljudska prava i humanitarna pitanja, čiji je član Furio Radin, ocijenio je humanitarnu situaciju u Afganistanu pozivom na buđenje. Parlamentarna skupština već je naglasila potrebu za suradnjom sa susjednim zemljama Afganistana,  a istaknuta je i potreba za žurnim rješavanjem pitanja ljudskih prava i osiguranja humanitarnog pristupa.
 
U raspravi su zastupnici većinom izrazili zabrinutost u vezi sa stanjem ljudskih prava u Afganistanu, posebice prijetnjom zastupnicama, te općenito ženama, djevojkama i LGBT+ zajednicama, te su istaknuli opasnosti koje predstavlja radikalizacija. Rečeno je da je brzina kojom je afganistanska vlada srušena bila zapanjujuća,  a jedan od glavnih čimbenika koji su identificirani u brzom slomu bila je korupcija koju stoga treba shvatiti kao sigurnosno pitanje. Sve to naglašava potrebu za udvostručenjem napora za razvoj vladavine prava na cijelom području OESS-a, poručeno je.