Dario Hrebak primio veleposlanika Alžirske Narodne Demokratske Republike Mokhtara Aminea Khelifa

Zagreb – Voditelj međuparlamentarne skupine prijateljstva  Hrvatska – Alžir Dario Hrebak održao je u petak sastanak s veleposlanikom Alžirske Narodne Demokratske Republike Mokhtarom Amineom Khelifom.

Voditelj skupine prijateljstva Hrebak  je zaželio dobrodošlicu veleposlaniku Khelifu istaknuvši da je suradnju, kako na parlamentarnoj razini, tako i u svim drugim područjima suradnje potrebno unaprijediti, a posebno u pitanjima koja su od zajedničkog interesa za obje države.

Veleposlanik Khelif je, podsjetivši na dobre odnose dviju država, rekao da je pojava panedemije bolesti COVID-19 zaustavila planiranu provedbu aktivnosti, kako  onih vezanih uz potpisivanje bilateralnih gospodarskih ugovora i memoranduma, tako i planirane promocije Alžira u Hrvatskoj. Posebno važnim drži razvoj suradnje između gradova, ali i između hrvatskih i alžirskih gospodarstvenika s ciljem uspostavljanja poslovne suradnje i prijenosa iskustava.  U tom smislu, kako je istaknuo, Alžiru su posebno zanimljiva iskustva Hrvatske u poljoprivredi, sportu i turizmu. Poticaj ovoj suradnji Khelif vidi i u skorom posjetu ministra vanjskih poslova Hrvatske Gorana Grlića Radmana Alžiru.

Razgovaralo se o pitanjima migracija i iskustvima koje Alžir ima u prevenciji terorizma i radikalizma, a koje je alžirska strana voljna podijeliti. Usuglašeno je kako potencijali za daljnji razvoj suradnje postoje i kako ih potrebno poticati. U tom smislu Hrebak je govorio o potencijalima  hrvatske drvne industrije, mogućnosti suradnje u sektorima poljoprivrede, stočarstva i iskorištavanja geotermalnih potencijala, te je veleposlaniku uputio poziv za posjet Gradu Bjelovaru.