Članovi skupine prijateljstva Hrvatska - Francuska primili veleposlanika Francuske Veyssierea

Zagreb – Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Francuska Silvano Hrelja i članovi skupine održali su u petak sastanak s veleposlanikom Francuske Republike u RH Françoisom Veyssiereom.  

Voditelj skupine Hrelja predstavlo je veleposlaniku članove skupine koja u ovom sazivu Sabora broji 17 članova. Iskazao je zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima dviju zemalja te izrazio nadu da će suradnja skupina prijateljstva Sabora te Senata i Nacionalne skupštine doprinijeti intenziviranju bilateralnih odnosa. – Koristi ovakve suradnje obostrane su i brojne. Procedura donošenja zakona u francuskom, dvodomnom, parlamentu treba bi  biti primjer mnogim parlamentima, istaknuo je Hrelja. 

Veleposlanik Veyssiere također je potvrdio dobre odnose Hrvatske i Francuske, čemu svjedoče brojni međusobni posjeti na visokim razinama. Članovima skupine detaljno je iznio povijesne i aktualne odnose zemalja. Smatra kako u gospodarskoj suradnji ima prostora za napredak i kako potencijal leži u mnogim granama gospodarstva. Posebno je istaknuo važnost sveučilišne, znanstvene i kulturne suradnje.

U opsežnoj raspravi dužnosnici su razmijenili mišljenja o ulasku Hrvatske u Schengen, Eurozonu, važnosti poznavanja francuskog jezika, borbi protiv terorizma, proširenju EU-a te njezinoj budućnosti.