Članovi Odbora za obranu sudjelovali na videokonferenciji o nadzoru konvencionalnog naoružanja u Europi

Zagreb – Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora i član Odbora za obranu Ante Bačić i član Odbora za obranu Matko Kuzmanić sudjelovali su na videokonferenciji "Nadzor konvencionalnog naoružanja u Europi s fokusom na Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja".

Konferenciju je organizirao Centar za sigurnosnu suradnju RACVIAC uoči 25. obljetnice Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, potpisanog u okviru članka IV aneksa 1-B Općeg mirovnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Opći mirovni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, javnosti poznat kao "Daytonski sporazum", ove godine je obilježio 25 godina od potpisivanja, a Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja koji je proizišao iz njega, potpisan je 14. lipnja 1996. godine. Sporazum, koji se kontinuirano primjenjuje od njegovog potpisivanja, tada su potpisale Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Savezna Republika Jugoslavija, Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska te predstavlja učinkovit mehanizam kojim se regulira kontrola naoružanja u cilju uspostavljanja i održavanja vojne ravnoteže i izgradnje povjerenja i sigurnosti na području Bosne i Hercegovine.

Govoreći o Daytonskog sporazumu Ante Bačić u uvodnom je obraćanju podsjetio kako je činom njegovog potpisivanja postavljen institucionalni okvir Bosne i Hercegovine kao suverene i teritorijalno cjelovite države, sastavljene od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i ostalih građana. Kako je rekao Bačić, 25 godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, Bosna i Hercegovina se nalazi na putu prema članstvu u Europsku uniju i suočava se s novom vrstom izazova koje nosi proces integracija. –Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja, kao jedan od najdjelotvornijih sporazuma takve vrste, ima nemjerljivi doprinos u post-konfliktnom razdoblju oporavka ovog dijela jugoistočne Europe jer je njegovom primjenom uspostavljena ravnoteža naoružanja među stranama potpisnicama Sporazuma, naglasio je Bačić.

Na sastanku je, između ostalog, istaknuto kako Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja ima značajan utjecaj na stabilizaciju područja jugoistočne Europe te s obzirom na činjenicu da se radi o jedinstvenom mehanizmu postkonfliktnog oporavka u cjelokupnom području Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) predstavlja dobar model i primjer za regionalni odgovor na konvencionalne sigurnosne izazove.

Konferencija je okupila sudionike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Njemačke, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske.