Članovi Odbora za europske poslove održali sastanak s predstavnicima američkog veleposlanstva u Zagrebu

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković te potpredsjednici Ivan Domagoj Milošević i Bojan Glavašević sastali su se u utorak s prvim tajnikom u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu Henryjem A. Henegarom i drugim tajnikom i konzulom Robertom J. Crottyjem.

Sugovornici su potvrdili tradicionalno dobre, prijateljske i intenzivne odnose dviju država koje se ogledaju kako na bilateralnom planu tako i kroz partnerstvo u NATO savezu. I Hrvatskoj i Americi važna je sigurnost ovog dijela Europe i tu ćemo i u budućnosti graditi naše partnerstvo, istaknuli su predstavnici obiju strana.

Tijekom sastanka razgovaralo se o ukupnoj političkoj situaciji i aktualnostima u globalnoj politici s posebnim osvrtom na nedavne predsjedničke izbore u Americi i određenim promjenama koje će nakon njih nastupiti, prvenstveno na multilateralnom planu i transatlantskoj suradnji.

Američka strana je istaknula kako je Hrvatska važan partner i saveznik Amerike i na bilateralnom planu, ali i kao članica Europe unije i NATO saveza.

Članovi odbora za europske poslove pozdravili su najavu američkog povratka pariškom klimatskom sporazumu naglasivši to važnim korakom naprijed i vraćanja fokusa na zelenu energiju. Istaknute su mogućnosti suradnje u području energetike i ulaganja u obnovljive izvore energije kao što su solarna i energiju vjetra.

Naglašeno je i kako postoji prostor za povećanje trgovinske razmjene između Hrvatske i Amerike kao i privlačenje američkih ulagača posebice kad je riječ o infrastrukturnim projektima kao što su daljnji razvoj hrvatskih luka njihovo međusobno povezivanje ulaganjem u modernizaciju željeznica.