Članovi Odbora za europske poslove održali sastanak s potpredsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević i članice Odbora Vesna Pusić i Ermina Lekaj Prljaskaj sastali su se u utorak s potpredsjednikom Vlade Republike Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem i izaslanstvom.

Otvaranje pregovora o pristupanju Republike Sjeverne Makedonije Europskoj uniji te problemi s kojima se Sjeverna Makedonija susreće u ovom procesu bile su središnje teme razgovora dvaju izaslanstva.

Potpredsjednik Vlade Osmani osvrnuo se na sve što je Sjeverna Makedonija do sada poduzela kako bi provela reforme i uklonila prepreke na koje je Europska komisija upozorila, kako bi pregovori s Europskom unijom mogli biti otvoreni, kako je i bilo najavljeno, u lipnju 2019. godine. – Ovo je jako značajno razdoblje za nas i za našu budućnost, kazao je Osmani te podsjetio na teške odluke koje je Sjeverna Makedonija morala donijeti kako bi joj se otvorio put prema NATO-u i EU-u, kao što je, među ostalim, bilo i postizanje sporazuma oko promjene službenog imena Sjeverne Makedonije.

Izrazio je nadu da će pregovori s EU-om o pristupanju biti otvoreni u lipnju ove godine jer, mišljenja je, svako odgađanje takve odluke za jesen ili kasnije moglo bi ugroziti cijeli proces. – Nadam se da su države EU-a koje su sklone odgodi otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom ovoga svjesne, kazao je Osmani, pri čemu je podsjetio i na aktualne probleme unutar EU-a.
  
Predsjednik Odbora Domagoj Ivan Milošević i članica Odbora Vesna Pusić izrazili su podršku i razumijevanje za težnje Sjeverne Makedonije te pohvalili njezin napredak posljednje dvije godine, kako na planu provođenja političkih, tako i gospodarskih reformi.

Svjesni važnosti otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom za mir i stabilnost te europsku perspektivu država zapadnog Balkana, članovi Odbora su također iskazali spremnost i pismenim putem obratiti se relevantnim institucijama i dužnosnicima EU-a kao znak podrške Republici Sjevernoj Makedoniji.