Članovi Međuparlamentarne skupine prijateljstva Maroko - Hrvatska boravili u posjetu Hrvatskoj

Zagreb - Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska-Maroko na čelu s voditeljem Skupine Domagojem Hajdukovićem, bila je domaćinom službenog posjeta izaslanstva parlamentarne skupine prijateljstva Kraljevine Maroka koje je boravilo u Hrvatskoj od 27. veljače do 2. ožujka 2024. 

Od osnutka međuparlamentarnih skupina obaju parlamenata izaslanstvo Hrvatskoga sabora bilo je u službenom posjetu u Kraljevini Maroko 2014. godine, a ovaj uzvratni posjet marokanske Skupine prijateljstva Republici Hrvatskoj je ujedno i prvi parlamentarni posjet Republici Hrvatskoj uopće.

Marokanska parlamentarna delegacija se u srijedu, 28. veljače susrela na zajedničkom sastanku s potpredsjednikom Hrvatskoga sabora Davorkom Vidovićem, članovima Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Maroko i članovima Odbora za vanjsku politiku.

Svi sudionici sastanka bili su suglasni da je bilateralna suradnja dviju država bez otvorenih pitanja, ali također vrlo skromna unatoč dvadesetak potpisaniih međudržavnih sporazuma. Složili su se također da dobru platformu za jače  povezivanje  dviju zemalja čini i članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji, čiji je Maroko zemlja partner, kao i članstvo Hrvatske u međunarodnim organizacijama. Ovaj bi sastanak, mišljenja su, trebao dati „zamah“ uspostavi  kontinuirane suradnje s ciljem intenziviranja bilateralnih odnosa na svim područjima od zajedničkog interesa i dati poticaj za dodatni angažman parlamentaraca.

Voditelj Skupine prijateljstva Hrvatska-Maroko Domagoj Hajduković izrazio je zadovoljstvo što se ipak ostvario prvi posjet parlamentarne delegacije Kraljevine Maroko kojeg čine predstavnici pet marokanskih najvećih pokrajina. Ponovio je kako je potrebno uspostaviti kontinuitet suradnje s ciljem potpore nacionalnim interesima  i unaprjeđenju bilateralne suradnje na političkim, gospodarskim, društvenim i kulturnim razinama, a čemu parlamentarna diplomacija može dati značajan doprinos. - Uz navedeno, za osnaživanje opće suradnje važna je izgradnja kapaciteta i bilateralna koordinacija u multilateralnim parlamentarnim organizacijama, istaknuo je Hajduković.

U okviru progama održani su sastanci marokanskog parlamentarnog izaslanstva s državnim tajnikom Franom Matušićem u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova,  u Ministarstvu turizma i sporta s ministricom Nikolinom Brnjac i suradnicima, dok ih je u Ministarstvu poljoprivrede primila ministrica Marija Vučković, državni tajnik Tugomir Majdak i suradnici.

Članovi marokanskog izaslanstva na sastancima su predstavili mogućnosti suradnje, ponudili projekte za koje bi mogli aplicirati hrvatski gospodarski subjekti, pri čemu su pokazali izniman interes za hrvatska iskustva na području turizma, poljoprivrede i ribarstva.

Kako bi marokanski parlamentarci dobili jasniji uvid o uključenosti Islamske zajednice u hrvatsko društvo, organiziran je posjet Islamskom centru u Zagrebu, gdje je održan sastanak s vodstvom Islamske zajednice Hrvatske na čelu s muftijom dr.Azizom ef. Hasanovićem.

Marokansko-hrvatska međuparlamentarna skupina prijateljstva tijekom boravka u Hrvatskoj posjetila je i tvrtku Rimac Group.d.o.o., gdje su imali priliku vidjeti proizvodnju automobila „Nevera“ te upoznati se općenito s poviješću i djelatnostima tvrtke.

Drugi dio programa službenog posjeta marokanske parlamentarne delegacije odvijao se u Rijeci i Opatiji. Izaslanstvo je tom prigodom održalo sastanak sa zamjenikom župana Primorsko-goranske županije Petrom Mamulom i zamjenicom gradonačelnika grada Rijeke Sandrom Krpan. Posjetili su Islamski centar u Rijeci te održali sastanak s visokim predstavnicima Islamske zajednice. U brodogradilištu „3.Maj“ primio ih je direktor brodogradilišta Edi Kučan sa suradnicima, a  u Opatiji su održali sastanak s menadžerom za kongresne i druge oblike turizmu u Turističkoj zajednici grada Opatije i upoznali se s gradskim turističkim i kulturnim resursima.

Marokansko izaslanstvo činili su predsjednik Skupine prijateljstva u Zastupničkom domu Mohamed Hammani, članovi skupine prijateljstva u Zastupničkom domu Chafaqi Delouahed, Fadil Barras i Abdelfattah Ahl El Makki, te Ismail Alaoui, predsjednik Skupine prijateljstva u Senatu.