Članovi Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Izrael primili predstavnike obitelji izraelskih građana koje je zatočio Hamas

Zagreb  – Voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Izrael Marijana Petir i članovi Skupine održali su u utorak sastanak s veleposlanikom Države Izraela u Hrvatskoj Garyjem Korenom i predstavnicima izraelskih obitelji čije je članove u napadu na Izrael 7. listopada 2023. zatočio Hamas.

Marijana Petir izrazila je duboko žaljenje zbog neizvjesnosti, straha i tjeskobe s kojima su članovi obitelji otetih taoca suočeni . - Nitko ne zaslužuje prolaziti kroz takve teške trenutke i ovim vam putem želim izraziti svoje ljudsko suosjećanje zbog toga što prolazite kroz ovu agoniju, naglasila je. Istaknula je kako je Skupina prijateljstva reagirala više puta nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael, oštro ga osudivši i pozvavši na momentalno oslobađanje svih talaca. Još je jednom naglasila kako se u ovom, kao i u bilo kojem drugom sukobu, mora voditi računa o poštivanju međunarodnog prava kao i zaštiti civila. - Nadam se kako kroz dijalog, razumijevanje i suosjećanje, kao i kroz naše političke aktivnosti na svim razinama, možemo zajedno raditi na pronalaženju rješenja koja će osigurati siguran povratak vaših najmilijih kućama, zaključila je Petir. 

Veleposlanik Koren zahvalio je članovima Skupine na kontinuiranoj potpori koju pružaju Izraelu. Naglasio je kako je dio talaca oslobođen, no u zatočeništvu je još uvijek 136 izraelskih građana, među kojima je 19 žena i dvoje djece ispod pet godina starosti.  Naglasio je kako je cilj puštanje zatočenih talaca i dok se taj cilj ne ostvari, Izrael će se nastaviti boriti, dodao je. 

Članovi obitelji zatočenih izraelskih građana Yaira Yaakova, Noe Argamani i Bara Kupersteina, govorili su zastupnicima o svojim članovima obitelji koji su zatočeni, pojasnivši kada i kako su oteti. Uputili su zamolbu članovima Skupine prijateljstva da učine sve što je u njihovoj moći kako bi njihove obitelji  bile opet ujedinjene. 

Članovi Skupine Davor Ivo Stier, Zvonimir Troskot, Domagoj Hajduković i Jure Brkan u svojim su kratkim obraćanjima izrazili suosjećanje s članovima obiteljima zatočenih talaca i osudili napade Hamasa na Izrael, kao i postupke te terorističke organizacije prema Palestincima čije legitimne težnje Hamas ne predstavlja.