Članovi Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Izrael održali sastanak s rabinom Kotel Da-Donom i fra Sandrom Tomaševićem

Zagreb – Voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Izrael Marijana Petir i članovi Skupine održali su u srijedu videokonferencijski sastanak s rabinom Kotel Da-Donom koji službuje u Zagrebu i fra Sandrom Tomaševićem koji djeluje u Svetoj Zemlji.

Voditeljica Marijana Petir predstavila je članove Skupine i iskazala zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima Hrvatske i Izraela, posebice na parlamentarnoj razini. Izvijestila je o nedavno održanom konstruktivnom sastanku Skupine prijateljstva s veleposlanikom Države Izrael u Hrvatskoj Ilanom Morom. Naglasila je kako vjeruje da Skupina prijateljstva može približiti Izrael i Hrvatsku na mnogim područjima i učvrstiti dobre odnose između dvaju naroda.  -Ovim sastankom želimo razmijeniti iskustva o životu rabina u Hrvatskoj i životu franjevca u Svetoj Zemlji, te približiti članovima Skupine koje su prednosti, a koji izazovi i prepreke s kojima se susreću u zemljama gdje žive, rekla je Petir istaknuvši kako jedino kroz razgovor možemo jedni druge bolje upoznati i otkriti ono što nas ujedinjuje, ali i prepoznati razlike koje nam daju mogućnost rasta u međusobnom poštovanju.

Franjevac Sandro Tomašević, koji je studirao i službovao u Jeruzalemu, a sada vodi dječji dom u Betlehemu, te djeluje i kao župni vikar, govorio je o životu u Svetoj Zemlji i brizi franjevaca za kršćansku zajednicu. Rabin Da-Don osvrnuo se na svoj život u Hrvatskoj gdje od 1998. u Zagrebu djeluje kao vođa Židovske zajednice Bet Israel, a predstojnik je i Katedre za judaistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 

Sudionici su razmijenili mišljenja o međuvjerskom dijalogu, djelovanju Židovske zajednice u Hrvatskoj, odnosima između Židova i katolika u obje zemlje, položaju kršćana u Svetoj Zemlji, pluralizmu kao temelju demokracije, povećanom interesu za upis u Židovsku školu u Zagrebu te toleranciji među vjerama.