Članovi Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Francuska sastali se s veleposlanikom Francuske Fabienom Fieschijem

Zagreb – Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Francuska Silvano Hrelja i članovi Skupine Erik Fabijanić, Davor Ivo Stier i Jelena Miloš održali su u petak sastanak s veleposlanikom Francuske Fabienom Fieschijem.

Voditelj Skupine Silvano Hrelja predstavio je novom veleposlaniku članove Skupine, koja je u ovome sazivu Sabora vrlo brojna i aktivna. Iskazao je zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima Hrvatske i Francuske, posebice na institucionalnoj razini. Dosadašnju razmjenu iskustava među parlamentarcima obje zemlje ocijenio je izuzetno korisnom. Predstavio je dosadašnji rad Skupine prijateljstva, čiji su članovi održali niz sastanaka s francuskim kolegama.

Veleposlanik Fabien Fieschi izrazio je zadovoljstvo zbog prvog dolaska u Hrvatski sabor, potvrdivši dobre odnose Hrvatske i Francuske. Suradnju sa Skupinom prijateljstva, istaknuo je, vidi kao dobru priliku za razmjenu iskustava o mnogim pitanjima koja se, između ostaloga, tiču članstva u Europskoj uniji, NATO-u i shengenskom prostoru. S obzirom da je na početku veleposlaničkoga mandata, izrazio je želju za daljnjim upoznavanjem Hrvatske, koje očekuje u svojemu radu na središnjoj i lokalnoj razini.

U opsežnoj raspravi veleposlanik i članovi Skupine razmijenili su mišljenja o gospodarstvu dviju zemalja te potencijalu koji leži u mnogim granama gospodarstva. Razgovarali su i o javno-privatnom partnerstvu, suradnji s lokalnim zajednicama, zelenoj tranziciji, javnom stanovanju te o proceduri donošenja zakona u francuskom, dvodomnom parlamentu.