Članovi Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Čile održali sastanak s izaslanstvom Zastupničkog doma parlamenta Čilea

Zagreb – Voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Čile Natalija Martinčević i članovi Skupine Furio Radin, Davor Ivo Stier, Katica Glamuzina, Domagoj Hajduković i Zdravka Bušić primili su u ponedjeljak izaslanstvo Zastupničkog doma parlamenta Čilea na čelu s predsjednikom Zastupničkog doma Ricardom Cifuentesom Lillom.

Izrazivši dobrodošlicu u Hrvatsku i Sabor, voditeljica Skupine Martinčević je istaknula  kako Hrvatsku i Čile vežu iznimno dobri i prijateljski odnosi. Tome posebno, kako je naglasila, pridonosi brojna zajednica Hrvata koji žive u Čileu i predstavljaju most među državama. – Pripadnici hrvatske zajednice od svog doseljenja do danas aktivno politički djeluju te tako izravno pridonose napretku svoje zemlje. Veliki broj zastupnika u čileanskom parlamentu tijekom godina imao je hrvatske korijene, istaknula je Martinčević. Naglasila je i kako parlamenti u demokratskim zemljama imaju središnju ulogu u političkom životu te kako parlamentarna suradnja uvelike pridonosi bilateralnim odnosima Čilea i Hrvatske. Izrazila je zadovoljstvo suradnjom dviju skupina prijateljstva, čak i u vrijeme pandemijekoronavirusa kad su skupine održavale sastanke videokonferencijskim putem. 

Predsjednik Zastupničkog doma Lillu također se složio kako je odnos dviju država temeljen na dolasku hrvatskih iseljenika u Čile, koji su kroz povijest pomogli izgraditi čileansko društvo u mnogim područjima-kulturi, gospodarstvu, ali i političkom životu. Voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Čile - Hrvatska u Zastupničkom domu Sofia Cid Versalovic istaknula je kako članovi izaslanstva imaju hrvatske korijene, te kako je dolazak u Hrvatsku emotivno iskustvo. Pohvalila je suradnju među skupinama  izrazivši nadu za daljnjom suradnjom nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

U opsežnoj raspravi dužnosnici su razmijenili mišljenja o gospodarskoj situaciji, socijalnim politikama dviju zemalja, graničnoj policiji i problemu ilegalnih migracija, zakonodavstvu u području inkluzije te suradnji u kulturi i obrazovanju.