Članovi Komisije za međunarodna i vanjska pitanja Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH posjetili Sabor

Zagreb - Tijekom uzvratnog službenog posjeta Hrvatskom saboru, članovi Komisije za međunarodna i vanjska pitanja Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koje je predvodio predsjedatelj Martin Raguž, sastali su se s članovima saborskih odbora za vanjsku politiku i za europske integracije na čelu s predsjednicima tih odbora Zdravkom Tomcem i Matom Granićem.

U razgovoru s članovima Odbora za vanjsku politiku izraženo je zadovoljstvo što su i parlamentarna Komisija Bosne i Hercegovine i saborski Odbor za vanjsku politiku u punom sastavu te je naglašeno da dvije zemlje imaju dobre odnose, koje treba i dalje njegovati. Obostrano je izražena spremnost na otvorene razgovore o svim pitanjima o kojima još nije postignuta suglasnost. Ponajprije, rečeno je, to su imovinsko-pravna pitanja; sporazum o slobodnom tranzitu iz luke Ploče i dvojno državljanstvo.

Među temama od zajedničkog interesa gosti su naglasili projekte ulaganja u infrastrukturu, moguće zajedničke nastupe na stranim tržištima, osobito u obnovi Iraka i drugim. Članovi saborskog Odbora za vanjsku politiku iskazali su zadovoljstvo što je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine konsenzusom izrekla opredjeljenje za put prema europskim integracijama i na isti način dala podršku ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Izaslanstva su se suglasila oko sadržaja rješenja u vezi s potvrđivanjem Sporazuma o slobodnom tranzitu iz luke Ploče i prolazu kroz teritorij Bosne i Hercegovine u Neumu te odredila rok od tri mjeseca u kojemu bi se pripremio protokol o provedbi Sporazuma, koji bi Hrvatski sabor potvrdio zajedno sa Sporazumom.

U razgovoru s članovima Odbora za europske integracije, gosti su saslušali iskustva koja je Hrvatska stekla na putu prema europskim integracijama i koji će Bosni i Hercegovini pomoći da lakše svlada prepreke na putu koji je Hrvatska već prešla i, kako očekuju, ispuni uvjete za ulazak u Europsku uniju 2009. godine.

Autor: Služba za odnose s javnošću