Članovi Hrvatsko-irske skupine prijateljstva primili irskog veleposlanika Dowlinga

Zagreb – Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Erik Fabijanić i članovi Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Irska Zdravka Bušić, Vesna Nađ, Marijana Puljak i Martina Iljkić Vlašić održali su sastanak s veleposlanikom Irske Ruaidhrijem Markom Dowlingom.

Uvodno je veleposlanik Dowling istaknuo nemjerljiv doprinos dosadašnjeg, prerano preminulog, voditelja Skupine Hrvoja Šimića u snaženju odnosa i razvoju sveobuhvatne suradnje Hrvatske i Irske te još jednom iskazao sućut obitelji i prijateljima, ali i čitavome Saboru. Iskazao je uvjerenje da će se jednako uspješna suradnja nastaviti i u budućnosti. Predstavio je članovima aktivnosti Veleposlanstva u protekloj godini i zahvalio zastupnicima na sudjelovanju. –Posebno sam sretan što smo pokrenuli projekt “Putovima Lavala Nugenta“ kojim predstavljamo život i djelo irskog vojskovođe koji je bio vlasnikom mnogih hrvatskih dvoraca, a ovim projektom predstavili smo dvorce Trsat, Staru Sušicu, Bosiljevo i Stari grad Dubovac, rekao je veleposlanik te izrazio nadu u nastavak ovog projekta. 

Predsjednik Odbora Fabijanić pohvalio je ovaj projekt u kojem je i sam sudjelovao te predložio da ova ruta zaživi u okviru postojeće kulturno-turističke rute Primorsko-goranske županije “Putovima Frankopana“ koja se financira bespovratnim sredstvima iz strukturnih fondova Europske unije.

U nastavku razgovora dužnosnici su razmijenili mišljenja o gorućem problemu stambenog pitanja u Irskoj koje je nastalo radi sve veće potražnje kupnje ili najma stanova i kuća, prilikom čega je veleposlanik predstavio programe irske Vlade za rješavanje ovog problema. – Proračunom je alocirano 2 milijarde eura za potrebe izgradnje šest do sedam tisuća cjenovno prihvatljivih stanova u idućih nekoliko godina, rekao je Dowling napomenuvši kako je Irska trenutačno dom i za preko sto tisuća ukrajinskih izbjeglica.

Govoreći o gospodarskoj suradnji Fabijanić je rekao kako postoji veliki prostor za napredak i pritom istaknuo važnost kontakata poslovnih zajednica dviju država. Izrazio je zadovoljstvo što brojna hrvatska zajednica u Irskoj pridonosi gospodarstvu Irske, ali i pruža znanje i know-how tržištu u Hrvatskoj koje od irskog iskustva može imati mnogo koristi, posebno u IT sektoru.
Članovi Skupine prijateljstva zahvalili su veleposlaniku na naporima približavanja Hrvatske i Irske te pružili potporu u daljnjim projektima, kako kulturnim, tako i poslovnim i obrazovnim.