Članovi Hrvatsko-francuske međuparlamentarne skupine prijateljstva primili francuskog senatora Jean-Yvesa Lecontea

Zagreb – Članovi Hrvatsko-francuske međuparlamentarne skupine prijateljstva Mirando Mrsić, Saša Đujić i Siniša Varga primili su senatora Jean-Yvesa Lecontea koji zastupa Francuze izvan Francuske.

Član Skupine Mirando Mrsić izrazio je zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima dviju zemalja. Istaknuo je kako je trgovinska razmjena u porastu. Posebno je pozdravio francuske investicije u Hrvatskoj. – Najuspješniji primjer naše gospodarske suradnje izgradnja je novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb, naglasio je. Dobroj suradnji svakako pridonose i redovne te charter zrakoplovne linije između francuskih i hrvatskih odredišta. 

Senator Leconte izvijestio je članove Skupine o klimi koja vlada u Francuskoj u vezi s proširenjem Europske unije. – Francuska zauzima stav da prvo treba reformirati EU, pa tek onda nastaviti s proširenjem, naglasio je. 

Dužnosnici su razmijenili mišljenja i o političkoj situaciji u BIH te drugim susjednim zemljama koje su u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Član Skupine Siniša Varga pojasnio je kako je hrvatska granica ujedno i vanjska granica Europske unije, te izrazio nadu da će susjedne države postati članicama, nakon ispunjavanja kriterija. 

U nastavku sastanka razgovaralo se o Schengenu i problemu migracija s kojim se susreće cijela Europa. Član Skupine Saša Đujić prenio je iskustva iz Primorsko-goranske županije u kojoj je zabilježen niz problema vezanih uz ilegalne prelaske granice.

Dužnosnici su razmijenili mišljenja i o odlasku mladih ljudi iz Hrvatske te izrazili nadu za nastavkom daljnje, dobre suradnje Hrvatske i Francuske.