Članovi Hrvatsko-australske skupine prijateljstva primili australsku veleposlanicu Elizabeth Marianne Petrovic

Zagreb – Voditelj Hrvatsko-australske skupine prijateljstva Stevo Culej i članovi Skupine potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić i zastupnik Ivica Mišić primili su u srijedu veleposlanicu Australije u Republici Hrvatskoj Elizabeth Marianne Petrovic.    
 
Sugovornici su potvrdili vrlo dobre i prijateljske bilateralne odnose dviju zemalja, bez otvorenih pitanja. Voditelj Skupine Stevo Culej izrazio je zadovoljstvo što suradnja Hrvatske i Australije ide uzlaznom putanjom, čemu svjedoči i nedavni posjet predsjednice Republike Hrvatske Australiji.

- Dobrim odnosima, istaknuo je Culej, pridonosi i brojna hrvatska iseljenička zajednica čiji članovi imaju biračko pravo i pravo biti birani na saveznim, državnim i lokalnim izborima. Izrazio je zadovoljstvo što je Australija bila prva zemlja koja je priznala hrvatski kao poseban jezik. 

Veleposlanica je istaknula kako su Hrvatska i Australija oduvijek bile prijateljske države te kako se protekle godine naročito intenzivirala bilateralna suradnja posjetom ministrice vanjskih poslova Australije Julie Bishop i drugih visokih dužnosnika. Izrazila je zadovoljstvo što je Hrvatski sabor jedan od prvih parlamenata članica EU-a koji je protekli tjedan na plenarnoj sjednici raspravljao o sporazumu između EU-a i Australije. 

Ivica Mišić pohvalio je odnos Australije prema tamošnjim poduzetnicima te pravnu uređenost države. Milijan Brkić istaknuo je kako Hrvata u Australiji ima oko 300 tisuća i da u tome vidi veliki potencijal za daljnje dobre odnose. Naglasio je da upravo političari moraju rušiti prepreke, posebice administrativne, na koje nailaze gospodarstvenici, kako bi se poboljšala trgovinska suradnja.

U nastavku sastanka razgovaralo se i o kulturnoj suradnji te suradnji u brodogradnji i pomorskom prometu, liberalizaciji viznog režima i o ugovoru o slobodnoj trgovini između EU-a i Australije oko kojega su pregovori u tijeku.

Autor: Hrvatsko-australska skupina prijateljstva