Članice Izaslanstva Hrvatskoga sabora pri IPU Urša Raukar Gamulin i Natalija Martinčević sudjelovale na parlamentarnom sastanku Konferencije UN-a o klimatskim promjenama

Dubai - Članice Izaslanstva Hrvatskog sabora pri Interparlamentarnoj uniji Urša Raukar Gamulin i Natalija Martinčević sudjelovale su na parlamentarnom sastanku u okviru Konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, COP28.

Sastanak je dio 28. Konferencije stranaka Konvencije o klimatskim promjenama UN-a, (COP28), koji su suorganizirale Interparlamentarna unija i Savezno nacionalno vijeće Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Parlamentarni sastanak okupio je preko 500 parlamentaraca iz šezdesetak zemalja kako bi raspravili o napretku učinjenom od prošloga COP-a, međusobno razmijenili iskustva, čuli mišljenje klimatskih stručnjaka iz prve ruke te odredili daljnji pravac djelovanja parlamenata. Posebno je bio važan kontekst funkcije parlamentarnog nadzora u godini revizije napretka (Global Stocktake) i provođenju odredbi Pariškoga sporazuma iz 2015. godine. 

U uvodu glavni je tajnik IPU-a Martin Chunggong naglasio da ovaj parlamentarni sastanak označava prekretnicu s obzirom da se prvi puta održava na lokaciji samoga COP-a te je time parlamentarna dimenzija i simbolički ušla u srce procesa UN-ove konferencije o klimi. 

Zastupnica Raukar Gamulin u prvom je panelu, pod nazivom „Premostiti jaz: unaprjeđivanje klimatskih djelovanja i prilagodbe ranjivih zajednica“, imala izlaganje u kojem je izvijestila skup o činjenici da je Hrvatska treća najugroženija država među članicama EU-a prema riziku izloženosti klimatskim promjenama. Naglasila je potrebu ravnomjernijeg razvoja među zemljama gdje bi bogatije zemlje trebale biti odgovorne za one siromašnije koje su pogođene klimatskim promjenama. Zaključila je da je svijetu potrebno gospodarstvo čiji bi ekološki utjecaj bio sveden na održivu razinu te da su solidarnost i pravednija raspodjela bogatstva jedini učinkovit odgovor.