Članica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivana Posavec Krivec prisustvovala proslavi Tripundana, tradicionalnoj manifestaciji bokeljskih Hrvata

Zagreb - Članica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivana Posavec Krivec prisustvovala je u subotu svečanosti povodom Tripundana održanoj u crkvi sv. Leopolda Mandića u Zagrebu. Program je održan u organizaciji zajednice Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 Zagreb koja je slijednica zagrebačke udruge Bokelja.

Tripundanske svečanosti i kolo sv. Tripuna – tradicije bokeljskih Hrvata u Hrvatskoj zaštićeno je kulturno dobro u Republici Hrvatskoj, a od 2022. ovaj festival je upisan na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

- Ponosna sam što sam imala priliku tijekom godina koje su prethodile tom velikom priznanju profesionalno doprinijeti zagovaranju bogatstva kulture i ideje očuvanja zajedništva nasljeđa naših Hrvata katolika iz Boke Kotorske i Crne Gore i njihovih potomaka ovdje u Hrvatskoj, izjavila je tom prilikom Posavec Krivec.

Autentičnost ove kulturne baštine bokeljskih Hrvata u Hrvatskoj očuvali su upravo doseljenici iz Boke Kotorske. Zajednica Bokelja u Hrvatskoj čvrsto je povezana s tradicijom Boke Kotorske, a posebno s članovima Bokeljske mornarice, prepoznatljivim pomorcima i članovima bratovštine mediteranskog tipa.

Tijekom proslave blagdana sv. Tripuna održano je misno slavlje koje je predvodio župnik vlč. Željko Lovrić koji je u svojoj propovjedi naglasio važnost zajedništva s Hrvatima iz Boke. Prije mise, mali admiral Roko Balenović Medvid govorio je tzv. lode, tj. pohvale svetom Tripunu, a članovi bratovštine predstavili su svoj tradicionalni ples, balanje kola sv. Tripuna, obučeni u tradicionalne nošnje. Nakon mise organizirano je druženje u župnom dvoru uz tradicionalne pjesme i jela.