Član saborskoga Izaslanstva u Interparlamentarnoj uniji Ivan Ćelić sudjelovao na webinaru IPU-a o zdravstvenoj pravednosti u odgovoru na klimatske izvanredne situacije

Zagreb - Član saborskoga Izaslanstva u Interparlamentarnoj uniji Ivan Ćelić sudjelovao je u četvrtak na webinaru u organizaciji Interparlamentarne unije (IPU) posvećenom temi “Zdravstvena pravednost u odgovoru na klimatske izvanredne situacije“ ('Health Equity in Climate Emergency Responses'). U raspravi je sudjelovalo oko šezdesetak sudionika iz brojnih parlamenata svijeta te stručnjaci iz nekoliko međunarodnih organizacija, uključujući i UN.

Webinar je bio posvećen temi pristupa zdravstvenim uslugama kao i njihovom uključenošću u nacionalna zakonodavstva u kontekstu klimatskih promjena i njegovog negativnog utjecaja na zdravlje stanovništva. Kako je istaknuto, rastući utjecaj klimatskih promjena na zdravlje zahtijeva povezivanja problematike klimatskih promjena i zdravstvenih politika, što je naglašeno i na posljednjoj Konferenciji o klimatskim promjenama (COP28) koja se održala u Dubaiju, a na kojoj je sudjelovalo i hrvatsko izaslanstvo.

Stalna promatračica IPU-a u Ujedinjenim narodima Patricia Torsney, koja je vodila raspravu, uvodno je pojasnila ulogu parlamenata i parlamentaraca koji bi, kako je rekla, trebali unijeti principe pravednosti u pristupu zdravstvenim uslugama u svoja zakonodavstva. Članica Senata Irske Lorraine Clifford Lee je upozorila na to da još uvijek oko 50 posto svjetskog stanovništva nema pristupa osnovnim zdravstvenim uslugama.

Zastupnik Ćelić je predstavio stanje u hrvatskom zdravstvenom sustavu naglasivši kako je Hrvatska jedna od najizloženijih zemlja rizicima od klimatskih promjena u Europi, a predstavnica UNICEF-a Maria Osbeck je ukazala na činjenicu kako su neke populacije neravnomjernije izložene zdravstvenim rizicima od drugih.