Član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Domagoj Hajduković sudjelovao na Forumu o temeljnim ljudskim pravima

Beč - Član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Domagoj Hajduković sudjelovao je na Forumu o temeljnim ljudskim pravima koji je u ponedjeljak i utorak održan u Beču u organizaciji Agencije Europske unije za temeljna prava.

Zastupnik Hajduković, koji je na Forumu sudjelovao u ulozi člana Odbora za migracije, izbjeglice i raseljene osobe PSVE-a, raspravljao je o temi "Zaštita prostora za građansko djelovanje i zaštita branitelja ljudskih prava". U svom obraćanju istaknuo je kako nevladine organizacije popunjavaju praznine gdje službena tijela vlasti zakažu te naglasio kako bi nevladine organizacije trebale biti partneri službenim institucijama, a ne protivnici. – NVO su snaga društva, ne slabost, a čini se da političari to često zaboravljaju, dodao je. Podsjetio je na svoju rezoluciju usvojenu u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u kojoj navodi kako civilno društvo i nevladine organizacije igraju ključnu ulogu u integraciji migranata i izbjeglica te kako je stoga dugoročno i neovisno financiranje organizacija civilnog društva posebno važno za uspješnu integraciju migranata i izbjeglica u društvo. Zaključio je kako su i dalje nužne reforme zakonodavstva o ovim temama te promjena u razmišljanju mnogih političara. Također je podsjetio na projekt Vijeća Europe, europsku kvalifikacijsku putovnicu za izbjeglice - sveobuhvatni i sustavni dokument s kvalifikacijama koje izbjeglica ima. Istaknuo je kako su 22 države članice Vijeća Europe potpisnice ovog projekta, uključujući Hrvatsku, te pozvao ostale članice na pristupanje.

U nastavku panela raspravljalo se o važnosti sinergije rada vlasti i civilnog društva, uključivanja poslovnog sektora kao medijatora te nužnosti boljeg obrazovanja o temama zaštite ljudskih prava.

Forum o temeljnim ljudskim pravima održava se svake godine s ciljem razmjene mišljenja o gorućim problemima ljudskih prava s kojima se suočava Europa. Okuplja govornike iz različitih područja, od institucija Europske unije, nacionalnih vlada i parlamenata, međunarodnih organizacija koje se bave ljudskim pravima, civilnog društva, akademske zajednice, poslovnog svijeta, sporta, umjetnosti i slično.

Na ovogodišnjem Forumu sudjelovali su, između ostalih, glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, pučka pravobraniteljica RH Tena Šimonović Einwalter, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle, izvršni direktor Frontexa Hans Leijtens, povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović u odlasku i novoizabrani povjerenik Michael O'Flaherty.