Čestitka predsjednika Sabora Vladimira Šeksa povodom Dana neovisnosti

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks uputio je danas čestitku građanima Republike Hrvatske u povodu Dana neovisnosti, slijedećeg sadržaja:
 
«8. listopada Republika Hrvatska obilježava Dan neovisnosti, državni blagdan koji u punom smislu riječi simbolizira ostvarenje vjekovnog sna hrvatskog naroda o vlastitoj i neovisnoj državi. 
 
Povijesna sjednica Hrvatskog sabora, na kojoj je 8. listopada 1991. godine donesena ključna odluka kojom su raskinuti državno-pravni odnosi s bivšom državom, izraz je težnji i  opredjeljenja hrvatskih građana i tadašnjeg državnog vodstva, da svoj hod u budućnost nastavi kao potpuno samostalna i suverena država. S tim danom je hrvatski narod je započeo težak, dugotrajan put, i u teškim  ratnim okolnostima, ponajprije zahvaljujući svim hrvatskim domoljubima, svim hrvatskim braniteljima, očuvao i obranio opstojnost i samostalnost hrvatske države.

Da nije bilo tih hrabrih i nesebičnih ljudi, koji su obranu vlastite Domovine zdušno prihvatili kao najčasniji i najuzvišeniji zadatak, ne bi bilo današnje Hrvatske. Svima njima dugujemo neizmjernu zahvalnost. Svjesni njihovog nemjerljivog doprinosa, imamo trajnu obvezu i odgovornost, Hrvatsku nastaviti izgrađivati kao društvo vladavine prava , socijalne obzirnosti i višeg životnog standarda za svaku obitelji i svakog pojedinca. 
 
Da nije bilo tih časnih i hrabrih ljudi, ne bismo danas doživjeli nedavno veliko priznanje Europske unije, kojom je Hrvatska dobila najvišu ocjenu dosegnute demokratske, gospodarske i ukupne civilizacijske razine. Odluka Vijeća Europske unije temeljem koje je Hrvatska zakoračila u završnu fazu priključenja Europskoj uniji povijesni je uspjeh svih građana Republike Hrvatske, a ujedno i je potvrda ispravnosti hrvatske politike, zacrtane i inspirirane upravo u povijesno vrijeme stvaranja i obrane hrvatske države.»
 

Autor: Ured predsjednika Sabora