Čestitka predsjednika Sabora povodom početka austrijskog predsjedanja Europskom unijom u 2006. godini

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks uputio je pismo predsjedniku Nacionalnog vijeća Republike Austrije Andreasu Kholu povodom početka austrijskog predsjedanja Europskom unijom:

„U povodu jučerašnjeg početka predsjedanja Republike Austrije Europskom unijom s osobitim zadovoljstvom upućujem Vama i svim predstavnicima austrijske zakonodavne i izvršne vlasti čestitke i najbolje želje da u narednih šest mjeseci uspješno završite ovu iznimno složenu i odgovornu zadaću.

Republika Austrija, koja je u svojoj povijesti po drugi puta na čelu Europske unije, preuzima predsjedanje u vrlo osjetljivim i složenim okolnostima, kojima ne manjkaju veliki izazovi i čije rješavanje zahtijeva veliko iskustvo, odgovornost i znanje.

I do sada je Austrija imala značajnu i pozitivnu ulogu u rješavanju problema oko kojih se i dalje vode rasprave unutar Unije. 

U tom smislu, uvjeren sam da su i glavni ciljevi koje je Austrija postavila kao prioritete svog predsjedanja, kao što su daljnje proširenje EU, nastavak rasprava o Ustavu EU, o novim inicijativama za gospodarski rast, o jačanju povjerenja građana, čvrsta garancija da se mogu očekivati konkretni i zajednički ostvarivi rezultati. 

Gospodine predsjedniče, dopustite mi da Vam ovom prigodom, u ime Hrvatskog sabora i svoje osobno, najiskrenije zahvalim za svesrdnu i otvorenu potporu, koju je Austrija kontinuirano pružala Hrvatskoj na njenom euro-integracijskom putu i za koju vjerujem da neće izostati ni u budućnosti.

Odlični austrijsko-hrvatski odnosi, utemeljeni na intenzivnoj suradnji na brojnim područjima, izvrsna su perspektiva za odnose naših prijateljskih naroda.

Siguran sam da će naš ponovni službeni susret u Beču, u veljači ove godine, biti prigoda za razgovore o temama od zajedničkog interesa.“

Predsjednik Hrvatskog sabora će 20. i 21. veljače 2006. godine boraviti u službenom posjetu Austriji na poziv predsjednika Nacionalnog vijeća Andreasa Khola.

Autor: Ured predsjednika Sabora