Čestitka predsjednika Sabora Jandrokovića u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske u kojoj stoji:

"Uime Hrvatskoga sabora i osobno svim hrvatskim građankama i građanima, te Hrvaticama i Hrvatima diljem svijeta čestitam Dan državnosti!

Nakon što je hrvatski narod na prvim slobodnim, neposrednim i višestranačkim izborima poslao jasnu poruku raskida s totalitarnim jugokomunističkim režimom, 30. svibnja 1990. godine konstituiran je prvi hrvatski demokratski izabrani višestranački Sabor. U tome je povijesnom trenutku na osobit način utjelovljena odlučnost hrvatskog čovjeka da živi u slobodi, demokraciji i pluralizmu. Rezultati  referenduma o državnoj samostalnosti godinu dana kasnije samo su potvrdili kako je suverena, samostalna i demokratska Hrvatska nova geopolitička neminovnost.

Na zahtjevnom putu koji je uslijedio trebalo se oduprijeti velikosrpskom agresoru te osigurati međunarodno priznanje naše mlade države. Uspjeli smo zahvaljujući viziji i vodstvu prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana te ogromnoj žrtvi hrvatskih branitelja. To nikad ne smijemo zaboraviti. Veličanstvena pobjeda u Domovinskom ratu omogućila je izgradnju suvremene Hrvatske, zemlje koja demokraciju, mir i slobodu istinski zna cijeniti, upravo jer se za njih itekako mukotrpno izborila.

Hrvatska se devedesetih godina prošlog stoljeća vratila punoj afirmaciji vlastitog i europskog identiteta, kršćanske tradicije i univerzalnih humanističkih vrijednosti. Danas, puna integriranost u euroatlantske političke, sigurnosne i gospodarske strukture Hrvatsku čini značajno snažnijom državom – u svakom pogledu. U izrazito zahtjevnim geopolitičkim okolnostima uspjeli smo ostvariti sve zacrtane strateške ciljeve i tako dodatno osnažiti naš međunarodni položaj. K tome, ti nas dosezi čine bitno spremnijima i sposobnijima odgovoriti na višestruke izazove koje budućnost neizbježno donosi.

Svijest o temeljima na kojima je sazdana naša Domovina može i treba nam biti poseban poticaj da ju nastavimo graditi kao državu stabilnih institucija i neupitne razine sigurnosti, te rasta životnog standarda i kvalitete života za sve. Istovremeno, naša Hrvatska mora biti mjestom međusobnog uvažavanja i tolerancije, te neupitne vladavine prava, poštivanja ljudskih prava i prava manjina.

Zastupnice i zastupnici u Hrvatskom saboru imaju posebnu odgovornost i obvezu tim ciljevima svakodnevno pridonositi, predano radeći na donošenju kvalitetnih zakona na dobrobit svih građanki i građana Republike Hrvatske.

Svima njima, kao i svim pripadnicima hrvatskog naroda bilo gdje u svijetu, još jednom želim sretan Dan državnosti!“.