Čestitka predsjednika Sabora Jandrokovića u povodu 8. ožujka - Međunarodnog dana žena

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu 8. ožujka - Međunarodnog dana žena:

„Obilježavajući Međunarodni dan žena slavimo mnogostruka postignuća žena u svim sferama ljudskog djelovanja tijekom povijesti. Istovremeno, prisjećamo se i dugog i zahtjevnog puta koje su žene morale prijeći da se izbore za svoja politička, gospodarska i socijalna prava. Stoga 8. ožujka na poseban način odajemo počast svim ženama koje u toj pravednoj borbi nikad nisu ustuknule, koje su se usudile rušiti društvene barijere.

Ipak, današnji nas dan snažno podsjeća i na činjenicu da se žene nastavljaju svakodnevno suočavati s brojnim izazovima, ponekad samo zbog toga što su žene. Iako bismo htjeli da je drukčije, ni različiti oblici zlostavljanja i nasilja nad ženama još nisu stvar daleke, ružne prošlosti. Zato je naša nesporna obveza takvim se krajnje negativnim pojavnostima najodlučnije suprotstaviti te uvijek, čvrsto i bez zadrške, stati u zaštitu žene.

Želeći Hrvatsku nastaviti izgrađivati kao društvo tolerancije i jednakosti pozvani smo činiti i dodatne iskorake kako bi se postigla puna i stvarna ravnopravnost žena s muškarcima - u poslovnom, političkom, društvenom i obiteljskim okruženju. Pritom, osobito je važno kontinuirano ulagati napore kako bi se osigurala odgovarajuća ravnoteža između obiteljskog i poslovnog života. 

Svim ženama 8. ožujka odajemo priznanje za njihov ključan doprinos svijetu u kojem živimo. No, istinski slaviti njihov obol društvu znači i cijeniti sve ono dobro što naše majke i bake, supruge i kćeri, prijateljice i kolegice čine svakog dana. Iskazujući im i ovom prigodom iskrenu zahvalnost na tome, uime Hrvatskog sabora i osobno svim ženama u Hrvatskoj želim sretan Međunarodni dan žena.".