Čestitka predsjednika Sabora Jandrokovića povodom Međunarodnog praznika rada

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku svim građankama i građanima Republike Hrvatske povodom Međunarodnog praznika rada:

"Uime Hrvatskog sabora i osobno, svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Međunarodni praznik rada.

Današnji je dan podsjetnik na prosvjede u Chicagu 1. svibnja 1886., taj povijesni trenutak u borbi za priznanje temeljnih prava radnika i za njihov dostojanstveniji život, izgrađen na pravednijim uvjetima rada.

U svijetu koji prolazi kroz brojne promjene pred radnicima su stalno novi izazovi, ali i mogućnosti za nadogradnju njihovih znanja i vještina. S punom sviješću o utjecaju globalnih fenomena poput ubrzanog tehnološkog napretka ili migracija na tržište rada, potrebno je kontinuirano osmišljavati politike i unaprjeđivati rješenja koja će sve nove realnosti i uvažavati. Istovremeno, izrazito važnim ostaje kvalitetan socijalni dijalog te jačanje partnerstva između države, poslodavaca i sindikata.

U svakom području ljudske djelatnosti važno je da profesionalnost, marljivost i trud radnika, kao ključnih dionika naših gospodarstava, uvijek budu pravilno valorizirani. K tomu, obveza je države da radnike adekvatno zaštiti te im nastoji omogućiti odgovarajuću ravnotežu između obiteljskog i poslovnog života. Neradna nedjelja za zaposlene u trgovini vrlo je konkretna mjera u tom smjeru, a iznimno bitne iskorake predstavljaju i rast stope zaposlenosti te značajno povećanje plaća, uključujući i minimalnu plaću.

1. svibnja ujedno obilježavamo i blagdan svetog Josipa Radnika, nebeskog zaštitnika svih radnika. Iskazujući im zahvalnost za svakodnevno savjesno i predano obavljanje posla, svim radnicima i radnicama čestitam njihov blagdan te još jednom želim sretan Međunarodni praznik rada.“.