Čestitka predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića povodom Svjetskog dana Roma

Zagreb – U povodu Svjetskog dana Roma predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić uputio je čestitku svim Romima u Hrvatskoj:

"Svjetski dan Roma, koji se na 8. travnja obilježava od 1971. godine, kada je u Londonu održan prvi Svjetski kongres Roma, prigoda je da se skrene pozornost cjelokupne javnosti na položaj Roma i uvjete njihova življenja, posebice kod nas u Hrvatskoj. 

Apsolutno je neosporno pravo Roma da budu ravnopravni građani ove zemlje koji će sudjelovati u svim područjima njenog života, a kao nacionalna manjina oni moraju uživati i dodatna prava u cilju očuvanja njihovog posebnog identiteta. Prava Roma u Hrvatskoj su, kao i prava pripadnika drugih manjina, zajamčena Ustavom i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. 

Potrebno je naglasiti kako su svoj osjećaj pripadanja hrvatskoj domovini Romi sami dokazali u prijelomnom trenutku povijesti aktivnim uključenjem u obranu hrvatske slobode i neovisnosti. Posebnost je Hrvatskoga sabora k tome u odnosu na ostale parlamente što u njemu sjedi i zastupnik iz redova romske manjine, Nazif Memedi, koji predstavlja još 11 nacionalnih manjina.

No, u Hrvatskoj smo isto tako duboko svjesni da je realno zatečeno stanje daleko od željenog cilja. Iako već stoljećima nastanjuju ovo područje, Romi su u Hrvatskoj, kao i u ostatku Europe, živjeli na marginama društvenog interesa, što je pridonijelo značajnom zaostajanju kvalitete njihovih životnih uvjeta u odnosu na prosječnu kvalitetu života većinskog stanovništva. Segregaciji i diskriminaciji Roma pridonose i predrasude, s kojima se oni suočavaju od najranije dobi. Romi su integralni dio hrvatskog društva, ali oni još nisu integrirani. Postojeći jaz Romi ne mogu prebroditi sami. Usvajanjem Nacionalnog programa za Rome 2003. godine i pristupanjem inicijativi "Desetljeće za uključivanje Roma 2005.-2015." Hrvatska je pokazala odlučnost da na sustavan način pomogne snažnijem uključivanju Roma u društveni život i poboljšanju njihovih životnih uvjeta.

U želji da ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana Roma pridonese daljnjem senzibiliziranju društva za potrebe romske zajednice u Hrvatskoj kao i njenog potpunog integriranja u hrvatsko društvo uz očuvanje vlastite osobnosti, svim Romima u Hrvatskoj čestitam njihov dan, te ih pozivam da se još snažnije nego do sada uključe u izgradnju društva i kreiranje njihove vlastite budućnosti."
 

Autor: Ured predsjednika Sabora