Čestitka predsjednika Hrvatskoga sabora Jandrokovića u povodu Dana antifašističke borbe

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu obilježavanja 22. lipnja - Dana antifašističke borbe, u kojoj stoji:

"Svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Dan antifašističke borbe uime Hrvatskoga sabora i osobno.

Na Dan antifašističke borbe prisjećamo se 22. lipnja 1941. godine kada je u šumi Brezovica pokraj Siska osnovan Prvi partizanski odred. U to vrijeme na teritoriju Hrvatske djelovao je jedan od najsnažnijih antifašističkih pokreta u okupiranoj Europi koji svjedoči i simbolizira opredijeljenost hrvatskog naroda za antifašizam u okolnostima Drugoga svjetskog rata. Te vrijednosti ugrađene su i u temelje samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Opredijeljenost Republike Hrvatske u promicanju antifašizma potvrđena je u izvorišnim osnovama Ustava kao i u Deklaraciji o antifašizmu koju je Hrvatski sabor donio 2005. godine u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Današnja slobodna i demokratska Republika Hrvatska nastala je herojskom pobjedom u Domovinskom ratu te postala članica NATO-a i Europske unije u okviru kojih se snažno zalaže za očuvanje europskih vrijednosti mira, slobode, demokracije te solidarnosti i zaštite ljudskog dostojanstva i ljudskih prava. Na današnji dan prisjećamo se svih onih koji su svoje živote žrtvovali za slobodnu Hrvatsku.

Svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Dan antifašističke borbe!"