Čestitka predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske

Zagreb - U povodu Dana neovisnosti predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u kojoj stoji:

Dana 25. lipnja 1991. godine Hrvatski sabor donio je Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. Te dvije odluke predstavljale su ustavnopravni temelj za samostalnost i neovisnost Hrvatske o kojima se hrvatski narod plebiscitarno izjasnio na referendumu u svibnju iste godine.

Time su ostvarene težnje hrvatskog naroda o pravu na samobitnost i neovisnost u samostalnoj i suverenoj Hrvatskoj. Datum 25. lipnja 1991. ostat će trajno ispisan u hrvatskoj povijesti kao dan koji je konačno potvrdio višestoljetnu samosvijest hrvatskih ljudi o vlastitom identitetu i njihovu odlučnost da ga razvijaju u vlastitoj domovini.

U obrani suvremene hrvatske državnosti, slobode i demokracije, mnogi hrvatski branitelji izgubili su svoje živote. Stoga su Domovinski rat i njegove vrijednosti temelj postojanja današnje Hrvatske, a naša obaveza je da ih čuvamo i ostavimo u nasljeđe budućim naraštajima.

Danas kada imamo neovisnu hrvatsku državu, naša odgovornost i jedini interes, posebno u  ovom vremenu punom izazova, moraju biti daljnje osnaživanje svih demokratskih vrijednosti te stvaranje uvjeta za sigurnost naših građana, demografski opstanak, bolji životni standard, otpornije gospodarstvo te svekoliki boljitak hrvatskog društva.

Sretan Dan neovisnosti!