Čestitka predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića u povodu 1. svibnja – Međunarodnog praznika rada

Zagreb - U povodu Međunarodnog praznika rada, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u kojoj stoji:

„Svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam, uime Hrvatskoga sabora i osobno, Međunarodni praznik rada.

Na Međunarodni praznik rada, kada slavimo i blagdan sv. Josipa radnika, zaštitnika rada i radnika, trebamo zahvaliti svim našim brojnim sugrađanima različitih zanimanja koji svakodnevno hrabro i predano obavljaju svoj posao te nam svojim radom omogućuju da što lakše živimo u ovom izazovnom vremenu i zahtjevnim okolnostima.

Na taj dan prisjećamo se povijesne borbe radnika za priznavanjem njihovog položaja i temeljnih prava, koja je započela velikim prosvjedima održanim u Chicagu 1. svibnja 1886. godine. Žrtve tih prosvjeda postale su simbol borbe radnika diljem svijeta u ostvarivanju pravednijih i humanijih uvjeta rada. 

Međunarodni praznik rada ujedno je podsjetnik na sva postignuća u dosadašnjem poboljšanju položaja radnika, ali i na važnost rada koji omogućuje ljudima da promijene i poboljšaju svoje živote te pridonesu napretku svoje zajednice. Podsjećamo se ujedno i na obavezu svakog društva da mora trajno stvarati mogućnosti da sve osobe dobiju dostojan posao, osnaživati položaj svakog zaposlenog čovjeka, osigurati kvalitetne uvjete rada, unapređivati pravedno, solidarno i socijalno radno okruženje u kojem će svaki pojedinac imati mogućnosti živjeti od svog rada i kasnije od mirovine.

To posebno dobiva na važnosti u trenutku kada je čitav svijet duboko pogođen pandemijom koja ne prijeti samo javnom zdravlju, već i gospodarskoj i socijalnoj sigurnosti i održivosti. 

Borbi za zdravstvenu sigurnost ljudi i postojanost radnih mjesta možemo pridonijeti i mi u Hrvatskoj - zajedno, solidarno, u dijalogu, kao i potporom odgovornim zdravstvenim i gospodarskim mjerama koje će pružiti podršku radnicima, zaštiti njihovo zdravlje, omogućiti nastavak poslovanja, a time i sigurnost prihoda za život.

Čestitam Međunarodni praznik rada!“