Čestitka predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa u povodu Dana državnosti

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks uputio je građanima Republike Hrvatske čestitku u povodu državnog blagdana, Dana državnosti, 25. lipnja.

"25. lipnja 1991. godine Hrvatski je sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Tim je povijesnim odlukama Hrvatskog sabora ostvaren višestoljetni san hrvatskog naroda -učinjen je odlučujući korak prema punoj neovisnosti Republike Hrvatske, te je konačno ostvareno suvereno i neotuđivo pravo građana Republike Hrvatske da potpuno slobodno i samostalno odlučuju o vlastitoj daljnjoj sudbini.

Obilježavajući Dan državnosti Republike Hrvatske prisjećamo se svih hrvatskih branitelja i domoljuba, čiji su životi ugrađeni u temelje suvremene Hrvatske, te im s ponosom i dubokom zahvalnošću odajemo najvišu počast, pronalazeći u njihovoj nesebičnoj žrtvi naše trajno nadahnuće.

Prisjećajući se tog ključnog datuma hrvatske povijesti s odmakom od petnaest godina, postajemo još svjesniji mudrosti, odlučnosti i ispravne vizije tadašnjeg hrvatskog čelništva predvođenog prvim predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom.

Ustavnom odlukom o suverenosti i samostalnosti i Deklaracijom o proglašenju samostalne i neovisne Hrvatske, Hrvatski je sabor, u teškim i presudnim vremenima, dalekosežno i sudbinski usmjerio naš put prema Hrvatskoj danas, međunarodno uvaženoj i afirmiranoj zemlji, istinski privrženoj vrijednostima suvremene demokracije, okrenutoj prema budućnosti, prema jačanju gospodarstva i socijalne sigurnosti, prema punopravnom članstvu u Euroatlanskim integracijama.

Autor: Ured predsjednika Sabora