Češki predsjednik Klaus na sastanku s predsjednikom Sabora izrazio punu potporu Hrvatskoj

Hrvatska ima punu potporu češkog predsjednika Vaclava Klausa da pregovori Hrvatske s EU počnu što prije, rekao je danas predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks nakon polusatnog razgovora s predsjednikom Klausom. 

"Rekao mi je da bi, kad bi to bilo u njegovoj moći, pregovori počeli odmah", prenio je Klausove riječi predsjednik Sabora. Prema Šeksovim riječima, Klaus je odgodu početka pregovora Hrvatske s Bruxellesom ocijenio pogrešnom. Šeks također smatra da su "određene rezerve i nerazumijevanja između Hrvatske i Češke otopljena. Stavovi koje sam do sada čuo od svojih sugovornika upućuju na to", rekao je Šeks, "da Češka neće prihvaćati isključivo i jedino ocjenu glavne haške tužiteljice Carle del Ponte o suradnji Hrvatske s Haškim sudom (ICTY), već će uzeti u obzir i izvješće radne skupine EU. Čini se da će se Češka pridružiti stavovima Austrije, Mađarske, Slovačke i drugih zemalja", istaknuo je Šeks.

Kao ilustraciju češkog zaokreta u stajalištu prema Hrvatskoj, podsjetio je na prošlogodišnji sastanak predsjednika europskih parlamenata u Budimpešti kada je Lubomir Zaoralek, predsjednik Zastupničkog doma i njegov jučerašnji domaćin, u izradi zajedničke izjave o Hrvatskoj da u proljeće dobije pozitivan 'avis' predložio amandman prema kojemu bi sve zemlje bivše Jugoslavije u Uniju ušle zajedno. Taj je amandman brzo povučen, ali izazvao je nemalo iznenađenje, rekao je Šeks.

Predsjednik Hrvatskoga sabora danas se tijekom poslijepodneva treba sastati s ministrom vanjskih poslova Češke Cyrilom Svobodom i premijerom Stanislavom Grossom. (HS/Hina)
 
 
 
 
 

Autor: HS/Hina