Cappelli održao sastanak s veleposlanikom Azerbajdžana Gurbanovom

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Capelli održao je u srijedu sastanak s veleposlanikom Republike Azerbajdžan Fakhraddinom Gurbanovom s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, političkoj situaciji u Azerbajdžanu te iskustvima Hrvatske iz procesa mirne reintegracije nakon Domovinskog rata.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo dobrim i prijateljskim bilateralnim odnosima posebno na razini parlamenata te istaknuli potrebu jačeg povezivanja na gospodarskim područjima i turizmu. Cappelli i Gurbanov izrazili su želju za što skorijim posjetima delegacija obaju parlamenta, posebice članova skupina prijateljstava.

Veleposlanik Azerbajdžana predstavio je povijest sukoba Azerbajdžana i Armenije oko Gorskog Karabaha naglasivši kako je o situaciji kontinuirano i detaljno informirao Hrvatski sabor, hrvatske europarlamentarce kao i članove Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. – Nakon prekida sukoba potrebno je raditi na mirnom suživotu i reintegraciji za što nam upravo  primjer vaše mirne reintegracije služi kao dobra podloga, rekao je Gurbanov.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Capelli uputio je zahvalu Azerbajdžanu  na pomoću tijekom kovid krize, ali i nakon potresa koji je pogodio područje Banovine. Govoreći o okončanju sukoba i potrebi mirnog rješavanja svih napetosti  rekao je kako je za osiguravanje suživota važan politički dijalog između sukobljenih strana. Cappelli je dodao kako vjeruje da će Hrvatska i Azerbajdžan uskoro, posebice kroz parlamentarnu suradnju, aktivirati različite teme od zajedničkog interesa za obje države te dogovoriti niz posjeta kad situacija s pandemijom to dopusti.