Cappelli, Hajduković i Fabijanić održali sastanke s veleposlanikom Gruzije Gogsadzeom

Zagreb – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Capelli, predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković i predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Erik Fabijanić održali su u srijedu odvojene sastanke s veleposlanikom Gruzije Zaalom Gogsadzeom koji Hrvatsku pokriva iz Budimpešte. 

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku i gruzijski veleposlanik razgovarali su o jačanju parlamentarne suradnje i razmjeni posjeta dvaju parlamenata te o vanjskopolitičkim aktualnostima s naglaskom na EU i istočnu dimenziju europske politike susjedstva, Istočno partnerstvo, posebice o odnosima Gruzije, Moldavije i Ukrajine. - Odnosi naših dvaju parlamenata su nam od velike važnosti i želimo ojačati tu suradnju posebno kad su u pitanju skupine prijateljstva i suradnja u europskim poslovima, rekao je Gogsadze na sastanku s Cappellijem te dodao kako su im hrvatska iskustva iz pretpristupnih pregovora s Europskom unijom od posebnog značaja. 

- Drago mi je da Hrvatska svojim iskustvom može pomoći i da je vaš interes ulazak u EU i NATO, a integracijom u tu obitelj osnažujete svoju političku i gospodarsku poziciju, rekao je Cappelli. U nastavku razgovora sugovornici su potvrdili obostrani interes za razmjenom parlamentarnih posjeta kad to situacija s korona krizom dopusti te povezivanje sektora turizma Hrvatske i Gruzije. 

Hajduković i Gogsadze su razmijenili mišljenja o situaciji u susjedstvu i okruženju Gruzije te području jugoistoka Europe općenito i složili se kako je taj prostor važan za stabilnosti i sigurnost cijele Europe. Razgovarali su o europskoj perspektivi Gruzije i hrvatskom iskustvu iz pristupnih pregovora te proširenju Unije kao i jačanju bilateralne političke i gospodarske suradnje te parlamentarne razmjene. Gogsadze je izrazio spremnost predsjednice Odbora za europske integracije gruzijskog parlamenta te ujedno i voditeljice skupine prijateljstva Gruzija-Hrvatska da posjeti Hrvatski sabor i razmjeni iskustva o pripremi za članstvo s EU s relevantnim saborskim tijelima. 

– Spremni smo pružiti znanje i podijeliti hrvatsko iskustvo iz pretpristupnih pregovora kako bi približili Gruziji taj dio odnosa s Unijom, ali i razgovarati o reformama nužnim za članstvu u EU, rekao je Hajduković. Razgovarajući o Istočnome partnerstvu Gogadze je istaknuo kako će se jasnija europska perspektiva članstva i posvećenost Uniji država obuhvaćenih ovom inicijativom naći u završnom dokumentu koji je u pripremi naglašavajući kako je taj cilj ostvariv na duge staze. 

- Naše dvije države imaju dosta sličnosti i zato se dobro razumijemo, a svakako ćemo nastaviti našu suradnju na europskim i svim drugim pitanjima od značaja za našu suradnju te nam je vaša podrška kao partnera u tom procesu vrlo važna,  rekao je Gogsadze uz zahvalu Hajdukoviću na riječima potpore.

Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Fabijanić je s Ggogsadzeom razgovarao o mogućnostima otvaranja veleposlanstva Gruzije u Hrvatskoj, obzirom da je, kako je rekao,  trgovinska razmjena između dviju država relativno mala zbog geografske udaljenosti. Naglasio je kako bi bilo dobro da Hrvatska s Gruzijom potpiše socijalni sporazum s čime se složio gruzijski veleposlanik. 

Kako je rekao Fabijanić otvaranjem veleposlanstva Gruzije znatno bi se olakšala komunikacija i razmjena dobara posebice u turističkom dijelu godinu. Gogsadze je istaknuo kako su dvije države slične u mnogim stvarima te napomenuo kako trebamo nastaviti razvijati dosadašnje dobre bilateralne odnose i pripremiti posjete delegacija koji se trenutno, zbog pandemije Covid-19, nisu u mogućnosti realizirati u zadovoljavajućoj mjeri. Sugovornici su također izrazili obostranu želju za razvijanjem budućih međuparlamentarnih odnosa Hrvatske i Gruzije.