Bušić sudjelovala na videokonferenciji o reformi, sigurnosti i perspektivi euroatlantskih integracija Ukrajine

Zagreb - Predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske i članica Odbora za vanjsku politiku Zdravka Bušić sudjelovala je na videokonferenciji o reformi, sigurnosti i perspektivi euroatlantskih integracija Ukrajine u organizaciji Odbora paneuropske udruge Jalta - Europska strategija (Yalta European Strategy - YES).

Videokonferenciju je otvorio Carl Bildt, bivši premijer i ministar vanjskih poslova Švedske. U razgovoru o stanju u Ukrajini sudjelovao je i zamjenik državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Stephen E. Biegun, koji je odgovarao i na upite moderatorice videokonferencije Anne Appelbaum.

Rasprava je ukazala na potrebu jače uključenosti SAD-a i Europske unije te ostalih relevantnih aktera oko stanja u Ukrajini, kao i potporu u provođenju potrebnih reformi, posebice kada je riječ uspostavi kontrole na granicama te potpunoj implementaciji Sporazuma iz Minska.

Tijekom videokonferencije je naglašeno kako je politika Istočnog partnerstva važan instrument suradnje koji pridonosi daljnjem oporavku i razvoju gospodarstva kao i povezanosti društva u Ukrajini radi jačanja socijalne otpornosti i sigurnosti zemlje. Sudionici su se osvrnuli na stanje u Bjelorusiji, u svjetlu nedavno održanih parlamentarnih izbora, na prosvjede građana te na slučaj Alekseja Navaljnog.