Branko Bačić primio francuskog veleposlanika Philippea Meuniera

Zagreb - Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić primio je u Hrvatskom saboru veleposlanika Francuske Republike Philippea Meuniera.

Izneseni su istovjetni stavovi o cilju daljnjeg jačanja gospodarske i druge suradnje između Francuske Republike i Republike Hrvatske i jačanja drugih bilateralnih odnosa između dviju država. Također, istaknuta je nužnost daljnjeg jačanja suradnje povezane s aktivnostima koje uključuju NATO i Europsku uniju. Istodobno, izraženo je obostrano zadovoljstvo činjenicom da svake godine sve više turista iz Francuske posjećuje Hrvatsku, primjerice, samo u protekloj godini radi se o brojci od oko pola milijuna turista iz Francuske, a svi pokazatelji upućuju na nastavak tog trenda.

Usklađeni su i stavovi oko nužnosti što skorije ratifikacije u Hrvatskom saboru obvezujućeg globalnog Sporazuma o klimi, donesenog na Konferenciji o klimatskim promjenama (COP21) u Parizu 2015., koji unosi novi ambiciozniji cilj ograničenja globalnog zagrijavanja na manje od dva stupnja Celzijeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje. Branko Bačić je naglasio kako podržava da se predmetna ratifikacija u Hrvatskom saboru provede u što skorijem roku. 

Obostrano je pozdravljen i sastanak predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića održan u siječnju 2017. s predstavnicima Francuske udruge poslodavaca (MEDEF), koju je predstavljalo dvadeset pet francuskih tvrtki iz sektora građevinarstva, aeronautike, svemirske tehnologije, obrane, energetike, pročišćavanja voda i zbrinjavanja otpada, prometa, bankarskih usluga, financija i savjetovanja, na kojem se razgovaralo o jačanju gospodarske razmjene između Hrvatske i Francuske.

Naposljetku, Branko Bačić je izrazio žaljenje zbog žrtava terorističkih napada koji su se dogodili u Francuskoj u proteklom razdoblju te je istaknuo želju za daljnjim jačanjem suradnje na području sigurnosti između dviju država. U završnom dijelu susreta veleposlanik Meunier je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će Republika Hrvatska od siječnja do lipnja 2020. predsjedati Vijećem Europske unije.

Autor: Klub zastupnika HDZ-a