Boris Šprem i Gábor Iván razgovarali o ratifikaciji hrvatskog Ugovora o pristupanju u mađarskom parlamentu

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem izrazio je u utorak zadovoljstvo ratifikacijom Ugovora o pristupanju RH Europskoj uniji u mađarskom parlamentu i rekao je da to pokazuje da su odnosi između Hrvatske i Mađarske vrlo dobri.

"Vrlo sam zadovoljan odlukom mađarskog parlamenta o ratifikaciji pristupnog ugovora RH za članstvo u EU i to zbog toga što nitko od više od 300 njihovih zastupnika nije bio protiv, bilo ih je nekoliko suzdržanih. Dakle, ogromnom većinom glasova je ratificiran ugovor", rekao je Šprem u izjavi za Hinu nakon sastanka s mađarskim veleposlanikom u RH Gáborom Ivánom koji ga je izvijestio o ratifikaciji. "Ja sam rekao gospodinu veleposlaniku da je istina da smo mi očekivali ovako dobar rezultat glasovanja u parlamentu, ali opet me razveselila vijest da je s tako premoćnim brojem glasova donesena odluka da se ratificira ugovor i da je to naravno i daljnje jamstvo naših vrlo dobrih odnosa, odnosa Mađarske i RH", kazao je Šprem.

Što se tiče daljnjih ratifikacija, Italija će navodno ratificirati hrvatski pristupni ugovor ovih dana, rekao je Šprem. "Znam da će to učiniti Bugarska u petak gdje sam i pozvan da kao predsjednik Hrvatskoga sabora sudjelujem u tom postupku, donošenju te odluke, i da se obratim njihovim zastupnicima", kazao je.

Mađarski veleposlanik je rekao u izjavi za Hinu da je hrvatski pristupni ugovor ratificiran prvog dana prve ovogodišnje sjednice mađarskog parlamenta te da su ga tijekom rasprave podržale sve političke stranke, ministar vanjskih poslova i svi nadležni odbori. Usvojen je s 334 glasa "za", nijednim "protiv" i pet "suzdržanih". "Rezultat glasovanja je također dobar simbol naših bilateralnih odnosa. Siguran sam da Hrvatska može računati na Mađarsku, a Mađarska može računati na Hrvatsku kako za vrijeme hladne zime kad jedni od drugih trebamo plin i ledolomce tako i u važnim političkim odlukama kao što su zatvaranje pristupnih pregovora ili brza ratifikacija pristupnog ugovora", istaknuo je veleposlanik.

Mađarska je druga od 27 zemalja Europske unije koja je ratificirala taj ugovor. Prvo je to učinila Slovačka 1. veljače. Pristupni je ugovor Hrvatska potpisala 9. prosinca u Bruxellesu, a procesi ratifikacije u svim članicama EU-a trebali bi završiti do 30. lipnja 2013., a dan poslije, 1. srpnja Hrvatska će postati punopravna članica.

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina