Bebić: Hrvatska će u vezi sa Srbijom slijediti politiku EU-a

Priština - Hrvatska će u vezi s približavanjem Srbije EU-u slijediti politiku Unije, ali se nada da u EU nitko neće ući na privilegiran način, izjavio je u srijedu u Prištini predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić nakon sastanka s predsjednikom kosovske skupštine Jakupom Krasniqijem. 

"Hrvatska će slijediti politiku EU-a. Pitanje članstva, pa i Srbije, znači da se moraju ispuniti određeni uvjeti i nadamo se da nitko neće ući na privilegiran način", rekao je Bebić na konferenciji za novinare upitan hoće li Hrvatska, koja bi 2013. trebala postati punopravnom članicom Unije, dopustiti da Srbija uđe u EU bez priznanja Kosova. Predsjednik Hrvatskoga sabora ponovio je potporu službenog Zagreba eurointegracijama svih zemalja regije, uključujući Srbiju i Kosovo, bivšu srbijansku pokrajinu čiju neovisnost priznaje 80 članica UN-a, ali ne i vlada u Beogradu. Dajući potporu teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu Kosova, Bebić je istaknuo potrebu daljnjih pregovora Kosova i Srbije jer se "samo razgovorima i na miran način mogu prevladati pitanja koja opterećuju situaciju na Kosovu".

Bebić i Krasniqi odnose Hrvatske i Kosova, najmlađe europske države, ocijenili su vrlo dobrima i zauzeli se za jačanje suradnje osobito u gospodarstvu, na ravnopravnim osnovama i uz uzajamni interes. "Hrvatska ne želi nikome biti ni stariji ni mlađi brat. Želimo surađivati s Kosovom koliko to svi budemo željeli i koliko nam je to u interesu", rekao je Bebić.

Rekavši kako odnosi Hrvatske i Kosova imaju dugu tradiciju, Krasniqi se zauzeo za njihovo jačanje, i institucionalno kao i suradnju gospodarstvenika, znanstvenih i kulturnih zajednica te manjina. "Zahvaljujemo Hrvatskoj na dosad pruženoj potpori i nadamo se pomoći na putu Kosova u euroatlantske integracije", kazao je predsjednik kosovske skupštine čijim će se zastupnicima kasnije u srijedu Bebić obratiti na svečanoj sjednici.

Predsjednik Sabora, koji je u srijedu stigao u dvodnevni posjet Kosovu, razgovarao je i s predsjednicom Kosova Atifete Jahjagom i premijerom Hashimom Thacijem.
 

Autor: Hina