Barnier: I nakon Brexita važno je izgraditi snažan odnos s Ujedinjenom Kraljevinom

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač te članovi obaju odbora razgovarali su u srijedu s glavnim pregovaračem Europske unije za Brexit Michelom Barnierom. Glavni naglasci razgovora stavljeni su na moguće scenarije izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Unije i činjenicu da bi pregovori o novim odnosima mogli započeti za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.  

Predsjednik Odbora za europske poslove Milošević osvrnuo se na utjecaj Brexita na gospodarstvo i rekao kako će on apsolutno utjecati na gospodarski rast svake države članice. – Nije samo u pitanju uplaćivanje u proračun ili sredstava iz EU fondova, nego će biti ključno kako će Brexit završiti jer će to imati utjecaj na gospodarstvo cijele Unije, rekao je Milošević.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Kovač u procesu izlaska Ujedinjene Kraljevine vidi mogućnost daljnjeg jačanja Unije i njezine efikasnosti, posebice kad je riječ o načelu supsidijarnosti. – Proces Brexita dokazao je da EU postoji i dao pozitivan poticaj da ostanemo zajedno, istaknuo je Kovač.

U susretu sa saborskim zastupnicima Barnier je posebno naglasio kako se treba raditi na jedinstvu 27 država članica da bi se dogovor s Ujedinjenom Kraljevinom postigao na zadovoljstvo svih strana te kako se dodatni napori trebaju uložiti u izgradnju novih odnosa Unije i Ujedinjene Kraljevine. – Okviri sporazuma o suradnji nakon Brexita trebaju se urediti na način da se ograniče posljedice u budućim odnosima, rekao je Barnier te naglasio kako Ujedinjena Kraljevina ostaje susjed, prijatelj, saveznik i partner Europskoj uniji. Zaključno je istaknuo kako je o ovom procesu važno govoriti transparentno na način da nitko ne ostane iznenađen svim mogućim scenarijima izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU-a.

Tijekom razgovora rečeno je kako se Unija sprema za sve opcije: prihvaćanje sporazuma koji na organiziran i uređen način definira izlazak, neuređen izlazak, ali i mogućnost prekidanja Brexita. Zastupnici su se složili da se u pogovorima trebaju štititi interesi Unije i njezine temeljne vrijednosti te da se iz ovog slučaja vidi da EU treba nešto naučiti i neke stvari promijeniti.