Bačić održao sastanak s veleposlanikom Italije Saccom

Zagreb - Predsjednik Kluba zastupnika Hrvatske demokratske zajednice Branko Bačić održao je u utorak sastanak s veleposlanikom Talijanske Republike u Hrvatskoj Pierfrancescom Saccom s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dviju država.

Veleposlanik Sacco uvodno je zahvalio na dobrodošlici te izrazio spremnost za unaprjeđenje bilateralnih odnosa i međuregionalne suradnje između Hrvatske i Italije. Kao glavni cilj sastanka istaknuto je jačanje gospodarske suradnje u poslovnom sektoru putem, između ostalog, poduzetničkih foruma i to proširenjem suradnje na cijelu regiju. Isto tako dana je puna podrška pristupanju Hrvatske EU Med Group, savezu sedam država članica Europske unije geografski smještenih na njezinome jugu.

Sugovornici su se složili kako dvije države vežu tradicionalno prijateljski odnosi što je posljedica političke i gospodarske povezanosti, prvenstveno kroz usklađeno proglašenje isključivih gospodarskih pojaseva s obje strane Jadrana. Poseban naglasak je stavljen na činjenicu da postoji dodatan prostor za osnaživanje parlamentarne suradnje, posebno kroz rad međuparlamentarne skupine prijateljstava čime se mogu pokrenuti nove inicijative i time ojačati odnosi dviju država. 

Istaknuto je kako je Italija u 2019. godini bila drugi vanjskotrgovinski partner Hrvatske te naše najznačajnije izvozno tržište, a da se Italija nalazi na šestom mjestu po broju dolazaka i noćenja u 2020. godini.

Govoreći o političkoj suradnji naglašena je važnost Koordinacijskog odbora ministara dviju zemlja kroz koji se dogovara suradnja u područjima od zajedničkog interesa. Rečeno je i kako perspektive za daljnji rast ima na području ribarstva, poljoprivrede, klimatskih promjena, kulture i turizma. 

Talijanski veleposlanik je naposljetku rekao da Italija pruža punu potporu ulasku Hrvatske u Schengenski prostor i u eurozonu.