Ante Bačić sudjelovao na videokonferencijskom seminaru o sigurnosno-političkoj situaciji na prostoru Bliskoga istoka i Sjeverne Afrike

Zagreb - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Ante Bačić sudjelovao je u četvrtak na videokonferencijskom seminaru u organizaciji Sredozemno-bliskoistočne radne skupine Parlamentarne skupštine NATO-a.

Seminar je bio posvećen analizi aktualne sigurnosno-političke situacije na prostoru Bliskoga istoka i Sjeverne Afrike te ostavštini tzv. Arapskog proljeća čiji je početak, prije točno deset godina, označio val promjena kojima su društva zahvaćena tim procesom artikulirala svoje zahtjeve za demokratizacijom i institucionalnim reformama u svojim nacionalnim okvirima.

Bačić je sudjelovao u raspravama na dva tematska panela te je, govoreći o kontekstu sigurnosti i sigurnosne politike u široj regiji Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, naglasio važnost sigurnosti vitalnih pomorskih plovidbenih pravaca i najkraće plovne komunikacijske rute između Sredozemlja i prostora tzv. Indo-Pacifika, kao važne okosnice dobavnog lanca za europski kontinent te uzajamnu trgovačku razmjenu.