Ante Bačić sudjelovao na predstavljanju ekološkog projekta „CO2mpensating by Planting“ Saveza izviđača Hrvatske

Zagreb - Ante Bačić, predsjednik Hrvatske izviđačke parlamentarne unije, pododbora Odbora za obitelj, mlade i sport, kao izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića sudjelovao je na predstavljanju ekološkog projekta „CO2mpensating by Planting“ kojega je osmislio Savez izviđača Hrvatske.

Projekt je osmišljen kako bi se tvrtkama, institucijama, ali i svima zainteresiranima omogućilo da sadnjom stabala nadoknade proizvedene emisije CO2 i na taj način neutraliziraju vlastiti ugljični otisak. Projekt se provodi uz pokroviteljstvo Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, Ureda Europskog parlamenta i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Kroz projekt će se, osim pošumljavanja, provoditi i edukacija djece i mladih, kao i šire javnosti s ciljem povećanja svijesti o ugljičnom otisku, učincima klimatskih promjena i važnosti zaštite okoliša i održivog razvoja te kako ga postići. Interaktivne radionice za osnovnoškolce i srednjoškolce nazvane su „Šumoborci“.

- Na konferenciji UN-a o klimatskim promjenama Vlada Republike Hrvatske obvezala se na smanjenje emisija CO2 od 45 posto i pošumljavanje dodatnih milijun stabala svake godine do 2030. godine. Zato sam s velikom radošću u zagrebačkom Demerju posadio prve hrastove u sklopu projekta „Co2mpensating by Planting“ kojim ćemo sadnjom stabala neutralizirati emisije ugljičnog dioksida. Nakon uspješne akcije „Boranka“ kada smo pošumljavali požarom opustošenu Dalmaciju, ovo je još jedan veliki projekt Saveza izviđača Hrvatske koji će uvelike pomoći zaštiti prirode i smanjenju našeg ugljičnog otiska. Pozivam sve da se uključe, zasade barem jedno stablo i pomognu našem planetu da prodiše, izjavio je tom prilikom Ante Bačić.