Anita Pocrnić-Radošević, kao predstavnica PAM-a, sudjeluje na sastanku Globalnog parlamentarnog foruma Grupe Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda

Zagreb - Članica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM) Anita Pocrnić-Radošević sudjeluje kao predstavnica PAM-a na godišnjem sastanku Globalnog parlamentarnog foruma Grupe Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda koji se održava od 6. do 8. te 11. listopada videokonferencijskim putem.

Globalni parlamentarni forum predstavlja platformu za razmjenu iskustava i najbolje prakse između parlamentaraca i stručnjaka iz Grupe Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, a tijekom ovogodišnjeg sastanka, kojemu je tema „Snažnija, pravednija i zelenija obnova“, sudionici sastanka imaju priliku raspravljati o javnim politikama s posebnim naglaskom na globalne zdravstvene prioritete vezane uz završetak pandemije Covida-19 i pokretanje učinkovitog oporavka, klimatska pitanja i prioritete u okviru nadolazeće Konferencije UN-a o klimatskim promjenama (COP26), kao i na suradnju javnog i privatnog sektora u zelenoj tranziciji. 

Anita Pocrnić-Radošević obratila se sudionicima sastanka u okviru panela o temi: „Jačanje uključivosti i otpornosti putem privatnog sektora“ te je naglasila posvećenost PAM-a, a time i država članica uključenih u organizaciju, temama o kojima se raspravlja na današnjem sastanku. 

Posebno je istaknula kako parlamentarci trebaju biti proaktivniji u stvaranju uvjeta za djelovanje privatnog sektora i financijskih institucija u tekućim globalnim naporima prevladavanja posljedica pandemije i gospodarskog oporavka.

Upoznala je sudionike sastanka s ključnim pitanjima koje je razmatrao PAM, a tiču se uspješne tranzicije prema zelenom gospodarstvu u kojemu će privatna ulaganja imati sve značajniju ulogu, posebno u infrastrukturnim potrebama. Uz to, naglasila je kako zelena ulaganja zahtijevaju dugoročne obveze te je javno-privatno partnerstvo u ovoj vrsti ulaganja potrebno.

Zaključila je kako javne vlasti, uključujući parlamente, trebaju omogućiti uvjete koji će potaknuti ulaganja privatnog sektora u ekološku tranziciju te je predstavila neke konkretne prijedloge koji uključuju: promicanje zelenih obveznica koje sponzorira vlada, omogućavanje zelenih ulaganja smanjenjem monopola i otvaranjem tržišta, uspostava jasnih standarda te regulatornih mehanizama i poreznih politika za zelene projekte. 

Istaknula je kako je PAM pokrenuo prijedlog za uspostavu "Zelene energetske euromediteranske i zaljevske zajednice" te projekt za podršku malim i srednjim poduzećima u pristupanju financijskim resursima putem alternativnih tržišta kapitala.