Anamarija Blažević i Predrag Štromar primili izaslanstvo Slovačko-hrvatske skupine prijateljstva

Zagreb – Članica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Slovačka Anamarija Blažević i član Skupine Predrag Štromar održali su u ponedjeljak sastanak s izaslanstvom Slovačko-hrvatske skupine prijateljstva Nacionalnog vijeća Slovačke Republike.   

Anamarija Blažević izrazila je dobrodošlicu slovačkim kolegama u Hrvatskome saboru. Predstavila je rad i članove skupine koja u ovom sazivu Sabora broji 14 članova. Iskazala je zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima dviju zemalja, kako na parlamentarnoj, tako i na razini lokalne samouprave.  - Naše odlične odnose dodatno je osnažilo bratimljenje grada Pakraca, u kojem obnašam funkciju gradonačelnice, s nekoliko slovačkih gradova, a snažno nas povezuje i Martin Kukučin, slovački liječnik i književnik koji je veliki dio života proveo u Hrvatskoj, naglasila je. Iskazala je zahvalnost za humanitarnu pomoć koju je Slovačka žurno poslala najugroženijim gradovima nakon razornih potresa koji su pogodili Hrvatsku. 

Predsjednica Slovačko-hrvatske skupine prijateljstva Jana Vaľová također je iskazala zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima dviju zemalja, bez otvorenih pitanja te je predstavila članove izaslanstva. Izvijestila je članove skupine o borbi Slovačke s pandemijom koronavirusa i procijepljenosti tamošnjeg stanovništva. U opsežnoj raspravi svi su dužnosnici razmijenili mišljenja o brojnim temama: ravnopravnosti poslova, prehrambenoj  i prerađivačkoj industriji, posebice mljekarskoj i mesnoj, utjecaju pandemije na turističku djelatnost i obrazovanje te prilagodbi školskog sustava novonastalim prilikama uzrokovanim pandemijom.