Ana-Marija Petin primila nizozemskog veleposlanika Hendrika Jana Voskampa

Zagreb – Voditeljica Hrvatsko-nizozemske skupine prijateljstva Ana-Marija Petin primila je u utorak veleposlanika Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj Hendrika Voskampa.

Veleposlanik Voskamp izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim obnašanjem mandata u Hrvatskoj. Izvijestio je voditeljicu Skupine o političkoj strukturi u Nizozemskoj, naglasivši kako Nizozemska nema dominantnu političku stranku u zemlji te je vrlo otvorena prema demokraciji i kompromisu. Voditeljica Skupine Petin iskazala je zanimanje za migracijsku politiku Nizozemske i naglasila kako Hrvatska ima težak zadatak čuvanja granica, s obzirom da je to i vanjska granica Europske unije.

Dvoje dužnosnika razmijenilo je mišljenja i o odlasku mladih iz Hrvatske, naročito iz ruralnih područja. Veleposlanik Voskamp naglasio je kako se taj trend osjeti i u Nizozemskoj, a zajednički izazov dviju zemalja su i demografske promjene koje tada nastaju.

Petin je istaknula kako je iznimno iznenađena odličnom nizozemskom praksom u području poljoprivrede, izrazivši nadu da se iskustva nizozemskih poljoprivrednika mogu prenijeti  i na hrvatske seljake. Dužnosnici su razmijenili mišljenja i o Brexitu. – Posljedice Brexita svakako će imati negativan učinak na nizozemsko tržište, s obzirom da je Ujedinjena Kraljevina jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Nizozemske, rekao je Voskamp. U nastavku sastanka veleposlanik i voditeljica Skupine razgovarali su o potencijalnim ulaganjima, klimatskim promjenama, te su izrazili nadu za daljnju, dobru suradnju dviju zemalja.